Orbán nem mutatkozik bankárokkal

Orbán Viktor és bankárok, orbán nem mer a bankárokkal együtt mutatkozni cikkhez,
Vágólapra másolva!
Újra feszültebb lett a viszony a kormány és a bankok között. A bankszövetség nagyszabású konferenciával ünnepelte volna meg a kétszintű bankrendszer 25 éves hazai múltját, a rendezvényt azonban lefújták, mert Orbán Viktor és Matolcsy György is hirtelen lemondta a szereplését - értesült az [origo] banki körökből. A bankárok most azt találgatják, mi lesz a következő csapás a szektorra.
Vágólapra másolva!

Kínos helyzetbe került a Magyar Bankszövetség, amely az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani a modern magyar bankrendszer létrejöttének 25 éves évfordulója alkalmából szeptember 28-ára összehívott konferenciát.

A rendezvényre - amelyen hazai és európai banki nagyágyúk, magyar és uniós banki hatóságok vezetői vettek volna részt - meghívták Orbán Viktor kormányfőt és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert is, akik a konferencia megnyitása után tartották volna az első két előadást. (A kétszintű bankrendszer a piacgazdaságokra jellemző szisztéma, amelyben a jegybanki és a kereskedelmi banki feladatok különválnak, a jegybank a cégeket nem hitelezi, csak a kereskedelmi bankok adnak kölcsönt a vállalkozásoknak, embereknek.)

Az [origo] információi szerint a miniszterelnök és minisztere is elfogadta a meghívást, a programot ennek megfelelően állították össze (itt nézheti meg a tervezett programot). A bankszövetség így is hirdette meg a rendezvényt, a Demján Sándor nagyvállalkozó nevével fémjelzett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Zala megyei szervezete jelenleg is így terjeszti azt. Értesülésünk szerint azonban Orbán és Matolcsy pár nappal ezelőtt visszamondta a részvételét, és meg is üzenték, hogy rossz ötletnek tartanák, ha a bankok ünnepelnének. A konferenciát nem rendezik meg.

Mindenki mást mond

Megkerestük a bankszövetséget, ahol csak annyit mondtak, hogy előre nem látható technikai nehézségek miatt a rendezvényt bizonytalan időre elhalasztották. Egy neve elhallgatását kérő banki forrásunk viszont megerősítette, hogy valóban azért marad el a konferencia, mert sem a miniszterelnök, sem Matolcsy György nem tud rajta részt venni, egy ilyen szintű eseményt pedig az ő részvételük nélkül nem akartak megszervezni.

A miniszterelnök sajtófőnöke azonban azt is tagadja, hogy Orbán elfogadta volna a felkérést. Havasi Bertalan azt írta, hogy "a miniszterelnök nem mondta le a részvételét, hiszen ilyen felkérést nem is fogadott el". Nevük elhallgatását kérő banki forrásainktól ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a miniszterelnök stábjából telefonon jelezték a bankszövetségnek, hogy Orbán elmegy a konferenciára, majd pár napja ezt visszavonták. Matolcsy pedig előzőleg írásban jelzett vissza, hogy ő is megy, de nem sokkal ezelőtt szintén lemondta a részvételt.

Pénteken megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, hogy milyen okból mondta vissza Matolcsy a részvételt, de a tárca érdemben nem válaszolt, lapunkat a bankszövetséghez irányította.

Az NGM is reagált

Cikkünk megjelenése után az NGM egy közleményt adott ki "Tévedett az Origo" címmel. Ebben ugyanazt mondják, mint amit a bankszövetség nekünk: technikai okok miatt későbbre halasztotta a bankszövetség a konferenciát. A tárca azt írja, hogy amennyiben megrendezik a konferenciát egy későbbi időpontban, akkor a kormány magas szinten képviselteti magát.




Találgatnak az újabb teherről

A banki szférában mindenesetre megindult a találgatás, hogy a kormány újabb csapást készül-e mérni a szektorra. A 2013-as költségvetés nagyon ingatag lábakon áll, úgy 5-600 milliárd forintos lyuk tátong rajta (a Századvég Gazdaságkutató optimistább forgatókönyve szerint is legalább 350 milliárd), amit a kormánynak be kell tömnie, ha tartani akarja a kitűzött hiánycélt, és meg akar állapodni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Damoklész kardjaként elsősorban a jegybanki tranzakciós illeték eltörlése, illetve az így elmaradó költségvetési bevétel pótlásának a módja lebeg a bankszektor felett, amire elméletileg és legegyszerűbben két alternatíva adódik a kormány nézőpontjából.

Az egyik szerint az jöhet szóba, hogy megemelnék a kereskedelmi bankok és ügyfeleik által fizetendő tranzakciós illeték mértékét. Ebben az esetben körülbelül kétszer akkora kulccsal - fő szabály szerint tehát 2 ezrelékkel - kellene adóztatni a tranzakciókat, mint ahogy azt eredetileg tervezték. A másik elméleti eshetőség szerint a kormány mégsem csökkentené a felére a banki különadót (2013-tól a mostani 130 milliárd forint csökkenne a felére), ám ebben az esetben felrúgná a már megkötött és írásba foglalt egyezséget. Éppen emiatt egyik forrásunk ezt nem valószínűsítette.