Bármikor emelhetik a kötelező biztosítás díját

Vágólapra másolva!
Év közben is módosíthatnának a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tarifáin a biztosítók egy törvénymódosítás szerint, de a már megkötött szerződések egy évig nem változnak. A szerződések évfordulói már 2010 óta az autóvásárlás időpontjához kötődnek.
Vágólapra másolva!

Januártól a biztosítók év közben is bármikor módosíthatnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) tarifáin azzal a megkötéssel, hogy a változás előtt legalább hatvan nappal megjelentetik az új díjakat, illetve a már megkötött szerződések feltételein egy évig továbbra sem változtathatnak - írja a Népszabadság. Az erről szóló törvénymódosítást hétfőn tárgyalta a parlament.

Jelenleg a biztosítóknak október 30-ig kell közzétenniük a következő naptári évre vonatkozó díjaikat, és ezzel indul az év végi kötelezőkampány. 2010 óta a kgfb-szerződések évfordulói nem a naptári évhez, hanem az autóvásárlás időpontjához igazodnak, de a többségnél, a négymillió biztosítás nagyjából kétharmadánál az évforduló még mindig január elseje. A lap szerint ugyanakkor a kampány jelentősége a járműpark cserélődésével folyamatosan csökken, évente átlagosan 400-500 ezer új és használt autó talál gazdára Magyarországon.

Erre a helyzetre reagálna a törvénymódosítás azzal, hogy lehetővé teszi az évente többszöri díjhirdetést. A lap ugyanakkor egy felmérésre hivatkozva azt írja, hogy azok az autósok, akiknek már év közben van az évfordulójuk, lényegesen kisebb arányban váltanak biztosítót, és kötik újra szerződésüket. Emiatt pedig magasabb díjat fizetnek.