Orbán minden új munkahely mellé odaáll

2012.09.25. 18:01

A munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság meggyógyulását - mondta Orbán Viktor Budapesten, az Egis keddi üzemavatóján. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány minden olyan kezdeményezés mellé örömmel áll oda, amely értéket és új munkahelyet teremt Magyarország számára, és kalapot emelt a cég többségi francia tulajdonosa előtt.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. budapesti gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemét, valamint analitikai fejlesztési laborépületét avatta, amelyek összesen 7 milliárd forintból épültek fel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egisre.

A miniszterelnök az átadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kormány munka alapú társadalmat szeretne létrehozni a jelenlegi munkahelyek megvédésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével, amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyarok számára. A kabinet ennek szellemében indította Európában elsőként munkahelyvédelmi akcióját, és ez az elv vezérelte akkor is, amikor az Egis beruházásához 226 millió forintos támogatást adott.

Ötven új munkahely

"Mi minden olyan kezdeményezés mellé örömmel állunk oda, ami értéket és új munkahelyet teremt Magyarország számára" - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: az Egis meghívását azért tartja örömtelinek és megtisztelőnek, mert a gyógyszeriparnak jelentős a súlya a magyar nemzetgazdaságon belül, és a magyar kutatás-fejlesztési költések közel felét adja az ágazat, amely 40 ezer család megélhetését biztosítja.

A miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ma a hírek leginkább gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről és válságról szólnak, míg Magyarországon most két új üzemet is átadnak. Elmondta: a mintegy 7 milliárd forintos beruházás körülbelül 50 munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Orbán Viktor utóbbi kapcsán kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél képzettebb egy Magyarországon létrehozott gyártó- vagy kutatókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb hogy Magyarországon marad a beruházás és csatlakozó beruházások jönnek létre.    

Kalapot emelt a franciák előtt

Az Egis egy magyar vállalat, ezen nem módosít az a tény, hogy 51 százalékban francia tulajdonban vannak a részvényei - vélekedett Orbán Viktor, majd hozzátette: Magyarország örül a Franciaországból érkező beruházásnak és reméli, hogy még hosszú távú lesz ez az együttműködés.

A francia tulajdonos személye miatt is örömmel vette a meghívást - mondta a miniszterelnök, aki kifejtette: Franciaország általában a monopol helyzetű iparágakban van jelen Magyarországon, az Egis fontos és érdekes kivétel, mert itt a versenygazdaságban vesz részt a francia tőke. Hangsúlyozta azt is, hogy kiváló az együttműködés a gyár francia többségi tulajdonosa és a kormány között, valamint korrekt partnerség alakult ki az Egis gyár, annak vezetői és a magyar egészségügyi kormányzat között is.    

Orbán Viktor kifejtette: a vállalat arra törekszik, hogy a budapesti bázisról kiindulva minél messzebbre terjeszkedjen a világban. Miközben azonban a világ több mint 60 országába exportál, addig a gyógyszerkutatás és -gyártás minden fázisát Magyarországon végzi. Az Egis azzal segíti Magyarországot, hogy nyereségének mintegy 90 százalékát visszaforgatja a magyarországi kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba. "Egy újabb ok, hogy megemeljük a kalapunkat a gyár francia többségi tulajdonosa előtt" - mondta a miniszterelnök.