Vágólapra másolva!
A pozitív tartományban próbálnak szerencsét piacnyitás után az amerikai tőzsdeindexek, bár túl nagy rohanást nem lehet látni. Európában többnyire iránykeresést lehetett a nap során látni, most épp emelkednek a tőzsdeindexek. A nyugati társakkal viszont nincs összhangban a BUX, 0,4 százalékos mínuszban van a benchmark.
Vágólapra másolva!

Pozitív makroadatok érkeztek az USA-ból

A kora délutáni S&P Case-Shiller lakáspiaci adat pozitív meglepetést okozott, mivel éves szinten 1,2 százalékot növekedtek húsz nagyvárosban a lakásárak július során. A makrogazdasági adat időben ugyan eléggé régi, de a lakáspiacról javuló képet mutat. A lakásépítő papírokat lekövető SPDR S&P Homebuilders Index ETF viszont negatívan reagált az adatra.

16 órakor két makroadatot is közzétettek az USA-ban, mindkettő pozitív meglepetést okozott. A fogyasztói bizalmi index héthónapos csúcsra ugrott, míg a richmondi Fed index mínusz 9 pontról 4 pontra hízott. Mindkét adat jobb lett az elemzői konszenzusnál.

Lejtőre kerültek a Tesla Motors (Nasdaq) részvényei, miután a társaság új részvénykibocsátást jelentett be, illetve közölte, hogy a 2012-es árbevétele a korábbi prognózisoknál gyengébb lehet.

Iránykeresés Európában

A nyugat-európai tőzsdék 0,1-0,2 százalékos emelkedést tudtak eddig kipréselni magukból. Nagy mozgásokat nem mutattak be az indexek, inkább az irányt próbálták megtalálni.

A kötvénypiacokon leginkább hozamemelkedést lehet látni, növekszik a német, az olasz és a spanyol tízéves hozam is. Az olasz már 5,1 százaléknál, míg spanyol 5,7 százaléknál jár.

Nem váltott ki komolyabb mozgást az MNB kamatvágása

Az elemzői konszenzussal többnyire megegyező döntést hozott mai ülésén az MNB, 25 bázisponttal 6,75 százalékról 6,5 százalékra vágták az irányadó rátát. A forint minimális gyengülést mutatott a döntés után az euróval szemben.

Az MNB frissítette inflációs prognózisát is, a júniusi 3,5 százalékos prognózissal szemben jövőre 5 százalékra emelkedhet a mutató.

A hazai parketten a blue-chipek közül egyedül a Richter tud némi pluszt felmutatni, 216 millió forintos forgalom mellett 0,5 százalékot emelkedik. Az OTP továbbra is a gyengék között szerepel, 1,4 százalékot dobott le magáról eddig.