Elszabadult a spanyol csődmutató

Vágólapra másolva!
Meredek emelkedéssel 400 bázispont közvetlen közelébe emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a spanyol csődmutató, amely meghaladja a magyar értéket.
Vágólapra másolva!

A londoni CMA piacfigyelő cég szerint a spanyol CDS árfolyama szerdán 399 bázispontra emelkedett a keddi 363,6 bázispontról. A 390 bázispont körüli magyar CDS-árfolyamot szerda este meghaladó spanyol CDS-árfolyam egyrészt a takarékossági intézkedések elleni, erőszakba torkolló madridi összecsapások hírei miatt emelkedett.

Másrészt növelte az árfolyamot az is, hogy a hivatalos várakozásnál sokkal mélyebb recesszió várható jövőre a spanyol gazdaságban. (A CDS az államcsőd elleni biztosítás árát mutatja, minél magasabb, annál nagyobb esélyt ad a piac annak, hogy az adott ország csődbe megy, ezért az államcsőd ellen köthető biztosítás ára egyre magasabb.

Nem hiányzik Katalónia kiválása

A Spanyolországgal kapcsolatos piaci aggályok kiújulását jelezte az is, hogy szerdán ismét a 6 százalékos lélektani határ fölé emelkedett az irányadó tízéves spanyol állampapír hozama a londoni másodpiaci forgalomban. Ráadásul az európai tőzsdeindexek közül a madridi a legrosszabbak közé került, miután 4 százalékot veszített az értékéből.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző cég, a Capital Economics közgazdászai szerdán közölték, a spanyol kormány félszázalékos jövő évi visszaesési előrejelzésével szemben a maguk részéről 3 százalékos GDP-mínuszt várnak 2013-ra a spanyol gazdaságban. A Capital Economics londoni elemzői szerint emellett az erősödő katalóniai autonómiatörekvések is káros hatással lehetnek a spanyol közfinanszírozás állapotára.

Artur Mas, az északkelet-spanyolországi tartomány kormányfője kedden jelentette be, hogy népszavazást szeretne rendezni Katalónia függetlenségéről. Katalónia gazdaságilag a legerősebb spanyol régió - a teljes spanyol GDP-érték 20 százalékát adja -, de egyben a legsúlyosabban eladósodott spanyol tartomány is. Szerdai londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor reálisan nem várható, hogy Katalónia belátható időn belül elszakadna Spanyolországtól.