A vártnál gyorsabban ürül a gyógyszerkassza

Vágólapra másolva!
A 2012-re előirányzott táppénz fele, a gyógyászati segédeszközkassza 78, a gyógyszerkassza 77 százaléka fogyott el augusztusig - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Államkincstár adatai szerint a gyógyszerkasszából majdnem 28, a gyógyászati segédeszközkasszából 5 milliárd forint hiányzik. Az E-alap első nyolc hónapos teljesítése alapján ugyanis gyógyszertámogatásra augusztus végéig az elkölthető 185 milliárd helyett 213 milliárdot költöttek, az első nyolc hónapra tervezett 29 milliárdos gyógyászati segédeszköz-támogatás helyett pedig 33,8 milliárd forintot.

A Napi Gazdaság szerint a gyógyszerkassza augusztusi túlköltését nézve a gyógyszerek támogatásában éves szinten 42 milliárd, a gyógyászati segédeszközkasszában pedig mintegy 7 milliárd forint lyuk keletkezik.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke a lapnak azt mondta, a gyógyászati segédeszközkassza első nyolc havi felhasználása alapján a 43 milliárdos előirányzattal szemben 50 milliárd forint éves költésre számítanak. Hozzátette: bízik abban, hogy a hiányt kiegészítik, ugyanis az év vége felé már semmilyen további megszorítás, módosítás nem járna érdemi hatással a kassza egészére nézve.

A gyógyszertámogatás mértéke 2013-ban a GDP 0,7 százalékéra zsugorodik, az egy főre jutó gyógyszertámogatás a több mint 3000 forintról majdnem 1500 forintra esik, ezzel pedig sereghajtóvá válik Magyarország az EU-ban.