Forrong Afrika - Bajban a nyersanyagkitermelők

Vágólapra másolva!
Fokozódó sztrájkokkal kénytelenek szembenézni Dél-Afrikában a különböző nyersanyag kitermelő vállalatok, aminek következtében szüneteltetni kénytelen kitermelését az AngloGold Ashanti, a világ harmadik legnagyobb arany kitermelője, miután egyre több alkalmazottjuk kezd sztrájkba béremelést követelve.
Vágólapra másolva!

Még hat hete kezdődött sztrájk a Lonmin platina kitermelő társaság egyik, Johannesburgtól északra fekvő bányájánál, ami erőszakos megmozdulásokba torkollott, és 46 ember életét követelte. A munkások 22 százalékos béremelést szerettek volna elérni, ami több mint négyszerese a Dél-Afrikai Köztársaság augusztusi inflációjának. A sztrájk átterjedt több nyersanyag kitermelő vállalatra is, úgymint az Anglo American Platinum-ra, a Coal of Africa társaságra és a fentebb említett AngloGold Ashanti-ra. A folyamat azt eredményezte, hogy újabb és újabb egységekben kénytelenek a termelést leállítani.

Ahogy Alan Fine, az AngloGold szóvívője szerdán elmondta, egyre több munkásuk csatlakozik a náluk szeptember 10-én kezdődött, eddig békésen zajló munkabeszüntetéshez. A dolgozók béremelést követelnek, csakúgy, ahogy a Lonmin-nél dolgozó társaik tették.

Az egyre nagyobb létszámúvá duzzadó munkabeszüntetés csak egy újabb csapás a már amúgy is növekvő adókkal sújtott és emelkedő költségekkel küszködő szektornak. Emiatt az AngloGold a részvényeseknek juttatható nyeresége 470 millió dollárról 287 millió dollárra csökkent.
Az Anglo American Platinum, a világ legnagyobb platina kitermelője bejelentette, hogy jogi eszközökhöz fog folyamodni, ha alkalmazottai nem térnek vissza a munkához szeptember 24-ig.

AngloGold (NYSE)

Forrás: [origo]