Még nem indul eljárás Magyarország ellen a csekkadó miatt

Vágólapra másolva!
A BruxInfo úgy tudja, hogy az Európai Bizottság csütörtökön még nem indít kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az MNB-re kivetendő tranzakcióilleték miatt. Egy név nélküli forrás szerint Brüsszelnek továbbra sem tetszik a lépés, de egyelőre nincs előkészítve a döntés.
Vágólapra másolva!

A korábbi hírekkel ellentétben nem indít kötelezettségi eljárást csütörtökön az Európai Bizottság a magyar jegybankot érintő pénzügyi tranzakciós illeték miatt - írja a BruxInfo nevük elhallgatását kérő brüsszeli forrásokra hivatkozva.

Szeptember elején ugyancsak név nélküli források még azt valószínűsítették, hogy az Európai Bizottság szeptember 27-én kötelezettségszegési eljárást indít a teher miatt, mivel a magyar parlament által elfogadott formájában úgy tekint az illetékre, mint amely sérti a jegybanki függetlenséget.

Bár arról a BruxInfo nem számol be, hogy várhatóan miért nem indul eljárás, az egyik forrás vélelmezte, hogy egyszerűen még nincs döntésre készen a dosszié. Ebből adódóan elképzelhető, hogy csak halasztásról van szó, nem pedig arról, hogy Brüsszel megváltoztatta volna álláspontját az ügyben. A BruxInfo szerint az Európai Bizottság továbbra is azon a véleményen van, hogy az MNB egyes műveleteire kivetendő adó akadályozná a jegybankot feladatainak független ellátásában.