Nincs pénze az államnak, csúcson a köztartozások szintje

Vágólapra másolva!
Az adósságállomány az idén ugrott meg, miután az állam átvette a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcsra ért a költségvetési intézmények lejárt tartozása, augusztusban a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt, ami 5,74 milliárddal magasabb a júliusi és 17 milliárddal az év eleji nyitóállománynál - írta a Napi Gazdaság szerdán. A lap megjegyzi, hogy a kincstár hónapról hónapra csak a már lejárt tartozást közli, viszont becslések szerint a még le nem jártakkal együtt mindez elérheti a 150 milliárd forintot is.

Az adósságállomány az idén ugrott meg, miután az állam átvette a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket, azok adósságaival együtt. A Napi megjegyzi: a lejárt számlák állománya az elmúlt hónapokban is fokozatosan nőtt, ami egyértelműen a költségvetési intézmények alulfinanszírozottságára utal.

A MÁK 872 költségvetési szervezetet tart számon, ezek közül 487-nek volt lejárt, 85-nek minősített tartozása. Minősített tartozásnak tekinti a kincstár az 50 millió forintnál magasabb, illetve az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó tartozást.

A lap szerint az összes adósság 65,52 százalékát teszi ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet 41,07 milliárdos tartozása, amiből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,7 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 16,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké 9,2 milliárd forint.