Tőkét emel a BayernLB az MKB Bankban

Vágólapra másolva!
Tőkeemelést hajt végre főtulajdonosa az MKB Bankban. A jelentős veszteséget termelő bankba 65 milliárd forintot pumpálnak bele.
Vágólapra másolva!

A főtulajdonos BayernLB 65 milliárd forint tőkeemelésről döntött az MKB Bankban - közölte az MKB a BÉT honlapján szerdán. Ennek alapján az MKB Bank Zrt. alaptőkéje első lépésben 2012. október 12-éig 35 milliárd forinttal, majd 2012. október 30-áig további 30 milliárd forinttal, 43 milliárd 936 millió 494 ezer forintról 108 milliárd 936 millió 494 ezer forintra emelkedik - áll a közleményben.

Az MKB Bank már harmadik éve veszteséges. A 2010. évi 117,8 milliárd forint után 2011-ben 109,5 milliárd forint konszolidált adózás előtti veszteséget könyvelt el a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint, az idei első félévben pedig 19,8 milliárd forintot.

A főtulajdonos a korábbi veszteség miatt az idén januárban 62 milliárd forintos zártkörű tőkeemelést hajtott végre az MKB-ban, a bank alaptőkéje akkor 23,2 milliárd forinttal 43,94 milliárd forintra nőtt, 38,8 milliárd forint pedig a tőketartalékba került.

Simák Pál, a bank elnök-vezérigazgatói posztját március óta betöltő új vezetője az MTI-nek májusban azt mondta, az MKB Bank eredményét az idén még egyszeri hatások rontják: jelentős bevételkiesést okoz a végtörlesztés, az árfolyamgát, valamint a 25 százalékos adósság elengedés a devizahitelek forinthitellé való átalakítása kapcsán. Jelentős a fizetendő bankadó is, emellett a román leánybank miatt is további veszteséget kell leírni. Ezért 2012-ben még nem lesz nyereséges az MKB, 2013-14-től azonban már profitábilisan működhet.

Az MKB Bank adózás utáni vesztesége 19,8 milliárd forint volt 2012 első félévében, szemben a tavaly ilyenkori 19,1 milliárd forinttal - ismertette a bank augusztus végén. Az MKB Bankcsoport az egy évvel korábbinál 5 százalékkal kisebb, 2.686 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta az idei félévet.

A csoport bruttó eredménye 33,5 milliárd forintot tett ki, ez 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - a tétel részben tükrözi a végtörlesztés miatt elmaradt bevételek és a banki különadó hatását is. A bank augusztus végén azt közölte, mintegy 4 milliárd forint kamatbevételtől esett el az első félévben hitelintézet a végtörlesztés miatt.

A csoport üzemi eredménye - a bankadó hatásával együtt - 2,3 milliárd forint volt, szemben a 2011 első félévi 5 milliárd forinttal. Az első félévben a szigorú költséggazdálkodás eredményeként a banküzemi költségek az MKB Csoportnál 2,9 százalékkal 31,2 milliárd forintra mérséklődtek. A nettó értékvesztés és leírások kis mértékben meghaladták a tavalyi első félévi szintet.

A csoport külföldi érdekeltségei közül az MKB Unionbank Bulgáriában a jelzáloghitelezésben növelte részesedését, a vállalati szegmensben viszont a hiteleknél 3,5, a betéteknél 6 százalékos állománycsökkenést szenvedett el, összességében 4,7 millió bolgár leva (mintegy 2,35 millió euró) veszteséget könyvelt el az első félévben. Romániában az MKB a Nextebank értékesítéséről döntött, az adásvételi szerződést már aláírták, a harmadik negyedévben várható a tranzakció zárása.