Vergődik a kínai acélipar

Vágólapra másolva!
Bejelentette tegnap termelésének felfüggesztését egyik gyáregységében a Baoshan Iron and Steel Co (Baosteel), Kína legnagyobb tőzsdén jegyzett acélgyártója a szektorra erőteljes nyomást gyakorló alacsony acélárak miatt.
Vágólapra másolva!

A cégnél azzal indokolták a termelés leállítását, hogy csökkenő kereslet mutatkozik az általuk előállított termékek iránt, mivel a legnagyobb acéltermelőnek és fogyasztónak számító kínai gazdaság növekedése 2009 óta nem látott mértékben lassult az európai adósságválság hatására. Az acél ára több, mint 15 százalékkal esett Kínában, az ipari vállalatok profitja 3,1 százalékkal csökkent. Nemrégiben Ausztrália bejelentette, hogy csökkenti a kínai vasérc keresletére vonatkozó becsléseit, ezzel pedig a saját bevételei is alacsonyabb lehet.

Szakértők attól tartanak, hogy több acélgyártó vállalat is kénytelen lesz hasonló leállásokra, mivel a kínai acélgyártás hét hónapja nem látott alacsony szinten van. Ennek érdekében a kínai kormány 150 milliárd dolláros infrastruktúrális fejlesztéseket jelentett be a hónap elején, de még kétséges, hogy az acél iránti kereslet csökkenése megállítható-e a közeljövőben.

A bejelentés hatására a Baosteel részvényei 0,7 százalékos mínuszban is jártak Shanghai-ban a kereskedés során, de végül 0,6 százalékot tudtak emelkedni a papírok. A Shanghai Composite index a nap végére közel 2,6 százalékot tudott erősödni.