Ennyi kávét és kakaót el sem tud képzelni

Vágólapra másolva!
A Nestlé idén 33 ezer tonna kávét és kakaót gyárt Szerencsen, ennek döntő többségét külföldön adja el. A Nestlé Hungária Kft. 93 milliárd forintos nettó árbevételt ért el tavaly, mégis veszteséges volt.
Vágólapra másolva!

Több mint 21 ezer tonna kávékeveréket, 10 ezer tonna kakaót és 2 ezer tonna instant kávét gyárt idén a Nestlé Szerencsen. Ezek több mint 80 százaléka exportra készül, az Egyesült Királyságtól az Adriáig 28 országot lát el a magyar gyár. 2012-től a skandináv országoknak is szállítanak a borsodi üzemből.

A szerencsi gyár jelenleg 362 állandó és 73 idényjelleggel kölcsönzött dolgozóval működik, és idén 204 féle terméket készítenek. A Nestlé piaci részesedése Magyarországon a kávéból 20,6 százalék a cég közlése szerint.

A gyártás mellett 2006 óta különböző kávé- és kakaótermékek ízbeli összehasonlításával is foglalkoznak Szerencsen. Itt működik a Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi laboratóriuma, ahol a különböző ízvilágú termékek tesztelését végzik.

A Céginfó adatbázisa szerint a vállalat tavaly 93,1 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, szemben a 2010-es 80,4 milliárd forinttal. A társaság adózás előtti vesztesége 1,13 milliárd forint volt 2011-ben, 362 millió forinttal több, mint a megelőző évben.

A Nestlé-csoport nettó nyeresége az első fél évben 8,9 százalékkal 5,12 milliárd frankra nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, az árbevétel 7,5 százalékkal 44,1 milliárd frankra emelkedett. A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja, olyan márkák mögött áll, mint a Nescafé, a Maggi és a Kit Kat.