Optimista hangulatban indult a nap

2012.09.27. 10:02

Alaposan helyben hagyták a befektetők az európai piacokat, ugyanis az európai adósságálság miatti félelmek következtében tovább romlott tegnap a hangulat. A rossz szentiment átterjedt Amerikára is, azonban sikerült visszahúzni a tengerentúli indexeket a nagy mínuszokból.A BUX ma reggel pluszban nyitott, amiben szerepe volt a pozitív ázsiai mozgásoknak.

Plusszokat mutatnak a hazai nagypapírok

Alacsony, mindössze 7,6 milliárdos forgalom mellett két hetes mélypontjára esett tegnap a BUX-index. A délután folyamán sikerült ledolgoznia addig összeszedett hátrányát az indexnek, végül 1,4 százalékos mínuszban zárt a hazai parkett. A ma reggeli nyitás a pozitív ázsiai hangulat révén jól sikerült, 1 százalék körüli emelkedést lehet látni.

A blue-chipek közül az egyik leggyengébben az OTP teljesített, amely 3,1 százalékos esésével a nap vesztesének számított. A további zuhanástól a 3800 forintos támasz állította meg a bankpapírt.

A MOL a napközbeni mínuszok után a szerdai záróár értékéig emelkedett vissza 735 millió forintos  forgalom mellett.

A mai nap fontos eseménye lesz, hogy Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Bloomberg értesülése szerint. A cég papírjai tegnap 0,2 százalékos pluszban zártak, rendkívül alacsony érdeklődés mellett.

Nem bír talpra állni a forint, amit némi gyengülés után 284,7-es szinten jegyeznek az euróval szemben.

Visszahúzták az amerikai piacokat

Tovább estek tegnap a főbb amerikai mutatók, amelyek közül az S&P 500 ötödik napja zár mínuszban. A Dow Jones index 0,3 százalékos, a Nasdaq pedig 0,76 százalékos mínuszban maradt a nap végére. A főbb mozgatórugók továbbra is az európai adósságválság ,illetve az emelkedő spanyol kötvényhozamok voltak.

Az S&P 500 10 szektora közül csupán a közmű részvények tudtak a pozitív tartományban maradni. A leggyengébben a technológiai, az olaj és a gáz szektor képviselői teljesítettek, amely papírjainak nem segített a gyengélkedő olaj sem, amely járt 90 dollár alatt is, végül sikerült összeszednie magát, és újra 90,3 dollár körül mozog.

A kedvezőtlen környezet a dollárra sem volt jó hatással, az euró 0,11 százalékos pluszban tartózkodik jelenleg, míg az ICE dollárindex, mely a dollár teljesítményét méri hat fő devizapár ellenében, 0,1 százalékot gyengült a reggeli órákban.

Nem bír talpraállni Európa

Tovább zuhantak a főbb európai indexek, tegnap a spanyol IBEX 35 index teljesített a legrosszabbul, melynek sikerült egy picit visszahozni a 3,5 százalékos zuhanásból, ma reggel minimális emelkedésre képes. A befektetőket nyugtalanítják a görög sztrájkok és az emelkedő spanyol kötvényhozamok.

A spanyolok maradhatnak a középpontban, mivel ma publikálják a jövő évi költségvetés tervezetét, illetve holnap teszik közzé a banki audit eredményét.

Enyhe pluszban nyitottak az indexek, azonban a jó kedv egyből eltűnt, a FTSE 100 1,1, a DAX pedig 1,6 százalékos mínuszban tartózkodik.

3,7 százalékot veszített az értékéből a Hennes & Mauritz a gyenge gyorsjelentése miatt. A Volkswagen viszont csak 0,3 százalékot tud növekedni, mely cégnek a pénzügyi vezetője tegnap negatívan nyilatkozott az európai autógyártókról.

Ugrik a Shanghai Composite

Nagy lendülettel ugrott az északi irány felé ma reggel a Shanghai Composite. A 3 százalékos emelkedés erősnek mondható az ázsiai mezőnyben. A piacok menetelésében szerepe lehet annak, hogy a kínai kormány a részvénypiacot támogató intézkedések bejelentését tervezi, amennyiben 2000 pont alá esik a Shanghai Composite.

A kínai jegybank sem ül tétlenül és nézi a likviditás hiányát, emiatt a héten már 365 milliárd jüannyi likviditást pumpáltak a pénzpiacokba repo ügyletek révén.

A legnagyobb tőzsdén jegyzett kínai acélgyártó, a Baoshan Iron & Steel leállította a veszteséget termelő shanghaji gyárát. Megelégelték a hároméves mélypont körül lévő acélárak miatti mínuszok termelését.