Rengeteget spórolna a spanyol kormány

Spanyolország pénzügyi gondjainak enyhítése érdekében hatalmas, 40 milliárd eurós kiadáscsökkentés tervez jövőre a mardidi kormány, amely hozzányúl a nyugdíjpénzekhez is.

A spanyol kormány a válság eddigi legnagyobb költségvetési kiigazítási csomagját jelentette be csütörtöki, hatórás maratoni ülését követően: a kiadásokat 40 milliárd euróval - több mint 11 ezer milliárd forinttal - csökkentik. 2013-ban, a minisztériumok költségvetése átlagosan 8,9 százalékkal csökken annak érdekében, hogy a kormány teljesíteni tudja a jövő évre tervezett 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

A bejelentett intézkedések között van az állami nyugdíjalap egy részének költségvetésbe irányítása. A mintegy húsz év alatt felhalmozott 66,8 milliárd euróból 3,06 milliárdot költ "államkincstári szükségletek" fedezésére a kormány. Ezen felül létrehoznak egy független intézményt, amely a regionális kormányzatok gazdálkodását felügyeli. A kormányzati bejelentésre esett az euró a dollárral szemben, a madridi részvények több mint 3 százalékos mínuszban zártak, s a spanyol állampapírok másodlagos piaci hozamai is csaknem 30 bázisponttal, 6 százalék fölé nőttek.

A spanyol lépések ismertetése után optimizmus alakult ki a nemzetközi piacokon: az euró erősödött a dollárral szemben, ezzel párhuzamosan a forint is erősödött, az amerikai piacokon pedig emelkedtek a tőzsdeindexek.