Vágólapra másolva!
Nem hatotta meg túlságosan az amerikai piacokat a kora délután publikált gyenge makroadat dömping. Inkább az emelkedés mellett tették le a voksukat a tőzsdék.
Vágólapra másolva!

Emelkedésben Amerika

Nyitás után egy órával a Dow 0,1 százalékos, a Nasdaq és az S&P 500 0,2 százalékos pluszban tartózkodik. Az S&P 10 szektora közül a közműcégek papírjainak kivételével mindegyik 0,1-0,5 százalékos pluszban tartózkodik. Eddig a legnagyobb nyertesnek a megújuló energiával foglalkozó First Solar Inc. mutatkozik, 4 százalékos emelkedéssel.

Délután fél háromkor lehangoló adatokat tettek közzé az USA-ban, mely szerint a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya 13,2 százalékkal esett vissza, a GDP pedig csupán 1,3 százalékkal nőtt a végleges adatok alapján, miközben az elemzők 1,7 százalékos expanzióra számítottak évesített negyedéves kalkulációk szerint.

A Goldman Sachs vételre javasolja a Goodyear részvényeit, 17 dolláros célárat meghatározva a következő hat hónapra. A befektetési bank a Yahoo! papírokat ismét elkezdte követni, az ajánlás vétel, 22 dolláros célárral párosítva.

Goodyear (NYSE)

Goodyear

Menetel a BUX

Délelőtt óta tovább nőttek a pluszok a hazai parketten, a BUX 3,7 milliárdos forgalom mellett jelenleg 1,1 százalékos pluszban van, amivel eddig felülteljesítőnek számít a régióban. A főbb papírok közül a MOL közel 2 százalékos, az OTP pedig 1,3 százalékos emelkedést tud felmutatni, míg 3,1 százalékos esésével az E-Star számít a nap vesztesének.

Magyarország legnagyobb infokommunikációs vállalatát hozza létre a Magyar Telekom, miután négy másik informatikai cég is beolvad a T-Systemsbe. A cég egyesített forgalma 120 milliárd forint, ami hozzávetőleg az őt követő 6-7 versenytárs árbevételét teszi ki. A részvényei fél százalékos pluszban vannak fél 5 körül.

Enyhe pluszban Európa

A tegnapi mélyrepülést korrigálták az európai tőzsdeindexek, bár a délelőtti emelkedést némileg visszaadtak a papírok. A FTSE 0,7 százalékos, a DAX 0,1 százalékos pluszban van, a francia CAC számít pedig 0,4 százalékos bővülést tud felmutatni.

Sikeres volt az olasz kötvényaukció, mivel 5,7 milliárd eurónyi állampapírt adtak ma el, ahol az öt éves papírok hozama 2011 májusa óta nem látott szintre zuhant vissza, míg a tízéves lejárat esetében 2012 márciusában volt ennyire alacsony az aukciós hozam.

Délután a spanyol Castilla La Mancha tartomány bejelentette, hogy 848 millió eurós segélyt kér a spanyol központi kormánytól, hogy vissza tudják fizetni lejáró adósságaikat.

Az előző hónaphoz képest nem változott a munkanélküliségi ráta Németországban miután 6,8 százalékon maradt a mutató, ami megegyezik az előzetesen várt szakértői konszenzussal.