Durvul a harc az INA-ért

Vágólapra másolva!
Az olajcég horvát igazgatósági tagjai a magyar vezérigazgató leváltását kérik a horvát kormánytól. A legutóbbi igazgatósági ülésen mindenkinek le kellett adnia a mobilját, a horvátok szerint a magyarok szkennelik az adataikat.
Vágólapra másolva!

Az INA felügyelő bizottságának horvát tagjai szerdán levelet küldtek a horvát kormánynak, amelyben Áldott Zoltánnak, az INA elnök-vezérigazgatójának leváltását kérik, közvetve pedig az állam mint társtulajdonos erősebb részvételét az INA-ban - írta csütörtökön a Jutarnji list. "A levélben Áldott leváltását kérjük, a kormányt pedig figyelmeztetjük a társaságban uralkodó helyzetre" - idézi a lap a meg nem nevezett INA-forrást. Hasonló levelet küldtek a kormánynak már júniusban - emlékeztet a lap, hozzátéve, hogy mindezt a részvényesi szerződés megváltoztatására irányuló horvát törekvés tükrében kell vizsgálni.

Az újság szerint a háború mostani fejezetét - úgy tűnik - az a kormányból érkező megjegyzés indította el, amely szerint az INA késlekedik az ez évre tervezett beruházások megvalósításával. A horvát igazgatósági tagok ugyanis felelősséggel tartoznak a vállalat üzletviteléért, amelyben az állam közel 45 százalékkal a második legnagyobb részvényes, de állításuk szerint nincs befolyásuk arra.

A Mol 49 százalék tulajdonjoggal rendelkezik a cégben. A horvát kormány azonban a lap szerint nem sokat tehet. Áldott leváltását a horvátok felvethetik az üléseken, de ott leszavazzák őket. Másfelől mi tulajdonosként kérhetjük a közgyűlés szavazását, de ott is leszavaznak majd bennünket - írja a Jutarnji list anonim kormányforrásra hivatkozva.

Le kellett adni a mobilokat

Az országos napilap az INA keddi igazgatósági üléséről azt közölte, hogy Áldott Zoltán az ülés elején a mobiltelefonok átadására szólította fel a horvát tagokat, akik először ellenszegültek, de az ülés elnapolásától tartva végül átadták készülékeiket. A mobiltelefonokat azonban mindhárom horvát tag a saját titkárnőjére bízta, mert attól tartottak, hogy a magyarok "szkennelik", ellopják a készülékben tárolt adatokat. Ez a részlet is bizonyíték arra, hogy mekkora a bizalmatlanság és bizonyos mértékben a paranoia az igazgatóság tagjai között - írta a Jutarnji list.

A megbeszélés angolul folyt, és a Jutarnji értesülései szerint Áldott Zoltán úgy vélte, hogy a felvetések a Mol ellen irányulnak, és a Mol helyett más részvényest keresnek a horvátok.