A Fehér Házon múlhat az olajár

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hétben közel 10 százalékos esést láthattunk a WTI nyersolaj piacán, ami azóta kis korrekció után 91 dolláros árfolyam körül mozog. Több lényeges befolyásoló tényező is hat jelenleg a nyersolajra.
Vágólapra másolva!

Rövidtávon leginkább az amerikai készletek, a kínálati oldalon lévő bizonytalanság és az adósság-problémákból fakadó európai tüntetések határozzák meg a jegyzés alakulását.

Apadó készletek, lankadó kereslet

Az USA állami készletei az amerikai Energiaügyi Információs Intézet adatai szerint 2,45 millió hordóval, azaz 8,7 százalékkal csökkentek az elmúlt hét során, ha négyhetes átlagot nézünk. Ez a nyersolaj árára pozitív adat azonban nem tudott érvényesülni.

A gazdasági teljesítmény lassulása okozhatja a kereslet csökkenését. Mint arról már korábban beszámoltunk a FedEx profit-warningja, a Caterpillar előrejelzése is arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság nem pörög eléggé. Elképzelhető, hogy az állami készletek apadása már a visszaesett kereslethez igazodik.

Nagy valószínűséggel a FED eszközvásárlási bejelentése előtt azért nőtt az olajár, mert a befektetők magasabb inflációs várakozásokkal számoltak, ami drágább nyersanyagokat hozhat. A Fehér Ház azonban nyíltan kommunikálta, hogy "minden opciót megvizsgálnak, beleértve akár a tartalékok csökkentését is", hogy az olaj árfolyama ne emelkedjen túl magasra.

Irán nukleáris ambíciói is veszélyeztetik a kínálati oldalt

Szakértők és diplomaták arról számoltak be, hogy Irán lépéseket tett egy kutatási célokra létrehozott reaktor megépítésére, ami alkalmas lehet nukleáris fegyverek előállítására.

Mahmoud Ahmadinejad, iráni miniszterelnök elmondta, hogy Irán fel van készülve arra, hogy elhárítsa országa nukleáris programja elé gördülő minden akadályt, és megismételte, hogy nem zárkózik el az Egyesült Államokkal való párbeszédtől.

Az amerikai nyersolaj kitermelés azonban 18 éves csúcsára ugrott. Texas állam termelés növekedése (ami jelenleg 1,8 millió hordó per nap) megegyezik Kalifornia és Alaszka teljes kitermelésével. Andrew Lipow, olajipari vállalatvezető szerint a texasi termelés az év végére elérheti a 2 millió dolláros napi kitermelés szintjét.

Európai zavargások

Az Athén és Madrid utcáin tartott demonstrációk, melyek az eddigi és esetleges újabb megszorító intézkedések ellen irányulnak, bizonytalanságot hoznak a piacokra. Ez az un. "risk-off" típusú (kockázat kerülő) befektetéseknek kedvez. Nagy várakozás övezi a spanyol miniszterelnök mai sajtótájékoztatóját, ahol a jövő évi spanyol költségvetési tervekről fog beszámolni.

A pénzügyi világ annyira összefonódott, hogy az európai események azonnal hatással vannak a kínai és az amerikai gazdaságra is, és ezen hatások miatt befolyásolják az olajárat. Ha a gazdaság fellendítése (például QE3 program, ECB kötvény-vásárlási program) nem lesz sikeres, a termelő cégek nem lépnek fel vásárlóként az energiahozdozók piacán, ami olcsóbbá teheti a nyersolajat is.

A WTI nyersolaj árgrafikonja