Növekvő aggodalmak a gigafúzió körül

Vágólapra másolva!
Franciaország nagyobb befolyást készül szerezni az EADS és BAE Systems összeolvadásából létrejövő gigafúzióban. A két légiipari cég együtt közel 100 milliárd eurós árbevétellel rendelkezne, és komoly versenytársa lenne a szektor amerikai civil és katonai szereplőinek, de leginkább a Boeingnek. 
Vágólapra másolva!

Franciaország megtartaná a már meglévő 15 százalékos részesedését az EADS légiipari társaságban, és ha létrejön az EADS-BAE Systems fúzió, akkor további 7,5 százalékot vásárolna a Financial Times értesülései alapján. Ezzel a kezdeti 9 százalékról 13,5 százalékra nőne a francia állam befolyása a fúzióval létrejövő monstrumban.

Ezen túl a franciák azt szeretnék elérni, hogy a németek vegyék meg a Daimler 15 százalékos részesedését, mellyel az EADS-ban rendelkezik, további 7,5 százalékot pedig később szerezzenek meg. A lépéssel a franciai és a német állam 18 százalékos -a további vásárlások révén pedig 27 százalékos -részesedést szerezne az új csoportban. A britek álláspontja szerint ez veszélyezteti az új vállalat létrejöttét. Közölték, hogy az elképzelés elfogadhatatlan, ugyanis a britek kisebbségbe kerülnének a francia-német tengellyel szemben. Fontosnak tartják az egyensúly fenntartását a 3 állam között, mivel az angol védelmi érdekeknek nem szabad sérülniük.

Tom Enders, az EADS elnöke elmondta, hogy az összeolvadással eredetileg a cég politikai befolyásoltságát szeretnék megszüntetni és egyenlő részesedést adnának a három államnak, így egyik kormány sem tudna vétójogot szerezni a másik kettő nemzetbiztonsági érdekekeinek kárára. A francia többségi tulajdonszerzés pont ezt a célt hiúsítaná meg.

Amerikai források közölték, hogy ők sem néznék jó szemmel a franciák többségbe kerülését és ebben az esetben megfúrnák az üzletet. Az EADS vezetői is egyre nyugtalanabbul figyelik az eseményeket és szeretnék, ha a kérdés a fúzió körüli kérdések október 10-i határidőig megoldódnának.

A BAE Systems korábban jelezte, ha a fúzió miatt veszélybe kerülne a Pentagonnal való együttműködés, akkor ők sem támogatnák a 35 milliárd eurós összeolvadást.

BAE Systems (LSE)

BAE Systems

EADS (Euronext Paris)

EADS