Egyen több almát!

Vágólapra másolva!
A gyümölcstermesztés zászlóshajójának tekintett almából a lehetségesnél negyedével kevesebb lesz az idén a terméktanács becslése szerint. A szervezet az almafogyasztás visszaesése miatt népszerűsítő kampányt indít.
Vágólapra másolva!

Az idén közepes mennyiségű almatermés várható - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken a magyar almát népszerűsítő rendezvényen, Budapesten. Hozzátette: európai uniós támogatás igénybevételével, iskolai program keretében lehetővé tették, hogy szeptembertől minden gyerek kapjon almát, amelyet pályázaton kiválasztott termelők biztosítanak.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pedig azt mondta, az elmúlt időszakban csökkent Magyarországon az almafogyasztás. Jelenleg 15-20 kilogramm alma fogy évente személyenként, ezt szeretnék növelni 25-30 kilogrammra a kampány segítségével. Szerinte a zöldség-gyümölcs ágazat képes lenne az évi egymillió tonna zöldség és gyümölcs előállítására, ezt nagyban segítik majd a kertészet- és ültetvénykorszerűsítési program keretében elérhető támogatások. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is a zászlóshajó szerepét tölti be - tette hozzá.

A terméktanács becslése szerint az idén Magyarországon 30 ezer hektáron 450 ezer tonna alma terem, amely több a tavalyinál, de 150 ezer tonnával kevesebb a lehetségesnél. Mártonffy közölte, idén a magyar almaültetvényeket kevesebb természeti kár érte, mint a csonthéjas gyümölcsökét, így jó közepes termés lesz. Az alma 70 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik. Mártonffy Béla az alma felvásárlási árát elfogadhatónak nevezte, az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként. A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint stabil belső piacot kell teremteni az almának, és ha ez megvan, akkor tud az export is sikeres lenni.