Maximálhatják a járulékfizetést

Vágólapra másolva!
Egy bizonyos jövedelemhatár fölött már nem kellene egészségbiztosítási járulékot fizetni egy kormányzati elképzelés szerint. Egy ilyen intézkedés hosszú távon hozhatna bevételeket a tb-kasszának.
Vágólapra másolva!

A nyugdíj-biztosítási járulékhoz hasonlóan az egészségbiztosítási járulékfizetésre is plafont állítana be a kormány. A terv még nem végleges, így egyelőre az sem világos, hol húznák meg a járulékfizetési határt - írja a pénteki Népszabadság.

Aki jelenleg 7,9 millió forintnál nagyobb járulékalapra tesz szert egy évben, annak minden további megkeresett forintja után már nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie. Az egészségbiztosítás esetében azonban nincsen ilyen korlát, a járulékfizetőnek minden egységnyi bevétele után arányosan meg kell fizetnie a járulékot.

A nagyobb keresetűek ezért gyakran adóoptimalizációval próbálják kivonni a jövedelmüket az egészségbiztosítási járulék fizetése alól, tőkejövedelemként vagy külföldön veszik inkább ki a pénzt a cégből. A Népszabadság szerint a korlát bevezetésével először ugyan bizonyára csökkenne a tb-kassza bevétele, de a lehetőség később hazacsalogathatna pénzeket.