Vágólapra másolva!
A kínai jegybanki likviditásfokozás híre és a spanyol költségvetéssel kapcsolatos kedvező bejelentések megadták az alaphangulatot tegnap a piacokon. A jelentősebb európai és amerikai indexek egyaránt emelkedéssel zárták a napot. Ma is kitarthat az optimista hangulat. A főbb európai benchmarkok a pozitív tartományban vágtak bele a pénteki kereskedésbe.
Vágólapra másolva!

Megőrzi-e előnyét a BUX?

Nagy kérdés, hogy a tegnap összeszedett 1 százalékos emelkedést meg tudja-e őrizni a magyar piac. A blue-chipek közül az OTP és a MOL is jól teljesített 2 százalékos drágulással. A Magyar Telekomnak hosszú idő óta először sikerült a 430 forintos lélektani szinten zárnia, az ellenállást azonban még nem sikerült átvinnie, de a mai nap során újra megpróbálkozhat vele.

Bejegyezte a cégbíróság a CIG Pannónia tőkeemelését, amiből kiderült, hogy a biztosító 1,4 milliárd forintos forrásbevonása 1,15 millió forintnyi "B" sorozatú és 0,73 millió eurónyi "C sorozatú kamatozó részvényre oszlik szét.

Egyenlő súlyozásra javította az OTP részvényeire megfogalmazott ajánlását a Morgan Stanley elemzője alulsúlyozásról 4300 forintos célárfolyam mellett.

Pozitív hírek Spanyolországból

A spanyol kormány ismertette tegnap a 2013-as évre vonatkozó költségvetési terveit, mely az adók növelése mellett a kiadási oldal csökkentésére fókuszál, az első piaci reakciók kedvezőek voltak.

A csütörtöki nap nyertese a CAC40 index volt 0,7 százalékos emelkedéssel. Ma reggel 0,5-0,6 százalékos pluszban nyitottak az európai parkettek. A nap során spanyol banki audit eredményeket és francia jövő évi költségvetési terveket fognak közzétenni.

Az euró is erősödni tudott a főbb devizákhoz képest, egy euróért 1,2925 dollárt, illetve 100,2 yent kérnek a bankközi devizapiacon.

A Fraser&Neave jóváhagyta a Heineken akvizíciós terveit, mely keretében az F&N-hez tartozó Asia Pacific Breweriest 6,3 milliárd dollárért adnák el a holland sörgyárnak.

Megtartaná a 15 százalékos részesedését az EADS-ban a franci állam és ha létrejön az EADS-BAE Systems fúzió, akkor további 7,5 százalékot vásárolna.

Kitartott az emelkedés a tengerentúlon

Amerikában a nap végéig megmaradt az optimizmus, a vezető indexek közül a Dow 0,5, az S&P 500 1, a Nasdaw pedig 1,4 százalékos emelkedést tudott összehozni. Az S&P 500-nak sikerült megtörnie az öt napja tartó negatív szériáját. Az S&P 500 10 szektora közül 9 volt képes pluszban zárni, a legjobb formában az olaj és a gáz szektor képviselői voltak. A leggyengébben a közmű cégek részvényei teljesítettek.

Kilőtt a Research in Motion árfolyama tegnap a zárás utáni kereskedésben, miután a társaság közzétette negyedéves eredményeit, amire a papírok 20 százalékkal drágultak.

A sportszergyártó cég, a Nike gyorsjelentésének viszont nem örültek túlságosan a befektetők az elemzői konszenzusnál jobb eredmény ellenére. Elsősorban a romló kilátások állnak a piaczárás utáni lejtmenet mögött.

Ázsiában is a spanyol hírek mozgatták a piacokat, a Nikkei kivételével mindegyik fontosabb index plusszokat tud felmutatni 0,9-1,4 százalékos emelkedéssel.

Jó hírnek számít az is, hogy az olaj 92 dollár fölé emelkedett az ázsiai kereskedés során, faragva egy kicsit az elmúlt napok mínuszaiból.