Erősödő forint támogatta a kormány adósságharcát

Vágólapra másolva!
Több mint 200 milliárd forinttal csökkent a második negyedév végére az államadósság, így a GDP-arányos értéke 78 százalék alá süllyedt.
Vágólapra másolva!

A második negyedév végén a magyar államadósság 22 168 milliárd forintra rúgott, GDP-arányosan 77,7 százalékos volt - derül ki a jegybank hétfőn közzétett adataiból.

Az előző negyedév végén mért 79 százalékos - 22 396 milliárdos - adóssághoz képest bekövetkezett csökkenéshez a forint erősödése 252 milliárd forinttal járult hozzá, a nettó hitelfelvétel pedig több mint 20 milliárd forinttal növelte az arányt. (A forint árfolyama nagyban befolyásolja az államadóssá mértékét, korábban előfordult, hogy ugyan százmilliárdokkal mérsékelte az adósságot a kormány, ám a forint gyengülése miatt mégis növekedett az adósság.)

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége - pénzügyi megtakarítása - a második negyedév végén 709 milliárd forint - a GDP 2,5 százaléka - volt. A második negyedévben a nem pénzügyi vállalatok betéteiket és hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi követeléseiket növelték. A háztartások nettó finanszírozási képessége meghaladta a GDP 5,2 százalékát, vagyis megközelítette az 1500 milliárd forintot. A háztartások jelentősen növelték a betéteiket, az állampapír-állományukat, miközben a biztosítási és nyugdíjpénztári tartalékok csökkentek. Utóbbi folyamat a magán-nyugdíjpénztári átlépésekkel magyarázható.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányra kerülése után többször megfogalmazta, hogy az ország elsődleges célja az államadósság leküzdése. "Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. Vegyétek komolyan ezt a háborút, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot" - e szavakkal figyelmeztette a résztvevőket Orbán Viktor 2011 júniusában a kötcsei polgári találkozón.

A kormány már a magán-nyugdíjpénztári vagyon elvonását is ezzel a harccal indokolta. Ennek a vagyonnak egy részével 82 százalék közeléből 75 százalékra tudta csökkenteni az adósság GDP-arányos mértékét, de a gyenge forint az elmúlt években visszatornászta az adósságot a 80 százalékos szint közelébe. (Az adósság szintje azért függ a forint árfolyamától, mert mintegy negyven százaléka devizában van.) A kormány egyébként a konvergenciaprogramban 75,5 százalékos arányt vállalt, ami továbbra is a hivatalos cél.