A bankok rizikósnak tartják a településeket

Vágólapra másolva!
Miután az állam számos feladatot átvett a helyi önkormányzatoktól, bizonytalanná vált a települések finanszírozási helyzete, ezért a bankok nem szívesen hiteleznek nekik.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati hitelezés szinte teljesen leállt 2012-ben, noha az önkormányzati szférának az év végével 300 milliárd forint folyószámla- és munkabérhitele jár le, amelyet át kellene ütemezni, újra kellene finanszírozni - derül ki a hétfői Népszabadságból.

A lap által megkérdezett pénzügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelzett 300 milliárd forinthoz tartozó kölcsönöket a kormány engedélye nélkül csak naptári éven belüli megtérüléssel lehet nyújtani, miközben sok település részben az eddig felhalmozott működési hiányt is így finanszírozta.

A bankok azért tartják kockázatosnak az önkormányzati ügyfeleket, mert jövőre átalakul a települések feladatköre és a finanszírozás. Az állam az általa átvett feladatok - közoktatás, egészségügy, államigazgatás - eddigi támogatási forrásait elvonja, és nemcsak a bankok, de a települések sem tudják, hogy milyen nagyságrendű bevételekre számíthatnak stabilan és hosszabb távon, azaz miből tudják fizetni - törleszteni - a hiteleket. Így a bankok nem tudják megítélni, melyik települést lehet hitelezni.