A hatodik elemzőcég módosítja lefelé a német növekedés prognózisát

Vágólapra másolva!
Lefelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését kedden megjelent elemzésében a DIW berlini gazdaságkutató intézet. Ez már sorban a hatodik neves elemzőcsoport, amely rontja a növekedési prognózist.
Vágólapra másolva!

Németország hazai összterméke (GDP) az idén 0,9 százalékkal, jövőre pedig 1,6 százalékkal bővülhet a DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet kutatói szerint, akik a legutóbbi, júliusi előrejelzésükben 2012-re még 1 százalékos, 2013-ra pedig 1,9 százalékos növekedést jósoltak.

A DIW prognózisa azonban így is a leginkább derűlátó az utóbbi hetekben megjelent előrejelzések között, amelyek 2012-re 0,8 százalék körüli, 2013-ra pedig csupán 1 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítenek.

A német gazdaság egyelőre "erős ellenszélben araszol előre, de 2013 elejétől fokozatosan nagyobb ütemre kapcsol" - mondta Simon Junker, a DIW kutatója a jelentés berlini bemutatóján. Az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságát visszafogja az euróövezeti válság és a gyengülő világgazdasági konjunktúra. Jövőre viszont a német gazdaság már az év első felében lendület vehet a több jelentős piacon - mindenekelőtt Kínában és Brazíliában - elindított növekedésösztönző programok révén - mondta.

A középtávú kilátások így kedvezők, a növekedés a következő néhány évben is 1,5 százalék körül alakulhat, ami ugyan elmarad a 2010. évi 4,2 százalékos és a 2011. évi 3,0 százalékos növekedési ütemtől, de azt jelenti, hogy Németország kilábalt a válságból, és fenntartható módon fejlődik.

A növekedés motorja már nem egyedül az export, hanem egyre inkább a belföldi fogyasztás is, a munkaerőpiac pedig továbbra is stabil marad, a regisztrált munkanélküliek száma 2013-ban is 3 millió körül, a foglalkoztatottak száma pedig 42 millió körül alakulhat a 82 milliós országban - áll a DIW előrejelzésében.

Szeptember eleje óta a DIW mellett további öt vezető német gazdaságkutató intézet rontott a növekedési előrejelzésén. A külön-külön végzett vizsgálatok után a német elemzőcsoportok osztrák és svájci intézetekkel együtt október közepére elkészítenek közös prognózist, amely aztán beépül a kormány előrejelzésébe.

A legutóbbi, tavasszal készült közös előrejelzés szerint az idén 0,9 százalékos, jövőre pedig 2 százalékos GDP-növekedés várható. A kormány visszafogottabb, 2012-re 0,7 százalékos, 2013-ra 1,6 százalékos gazdaságnövekedési prognózist adott tavasszal. Az időközben megjelent, többnyire lendületvesztésre utaló tényadatok és az új elemzői előrejelzések alapján a német kormány októberben várhatóan ront a növekedési előrejelzésén.