A Teva 263 új munkahelyet teremtett Gödöllőn

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a cég új, gödöllői központjának átadóján. A 22 milliárd forintos beruházással felépült üzemben olyan rákgyógyszereket is gyártanak majd, amelyek korábban hiánycikknek számítottak.
Vágólapra másolva!

Átadták Gödöllőn a Teva új központját, ahol steril készítményeket, így többek között infúziókat és injekciókat állítanak majd elő. "A magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de minden ilyen beruházás, így a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az üzem átadásán. "Bár a Teva külföldi tulajdonosok kezében van, mégis része maradt a magyar életnek" - tette hozzá.

A kabinet kész a további együttműködésre a Tevával, legyen szó fejlesztésekről, beruházásokról - mondta Orbán Viktor. "Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a cég a magyar embereknek is stratégiai partnere, mert ma minden hetedik magyar beteg Teva-gyógyszernek köszönheti a gyógyulást. A most átadott gödöllői egységben olyan stratégiai fontosságú onkológiai készítmények gyártása is elindul, amelyek korábban Európa-szerte hiánycikknek számítottak.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport tagja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.
Gödöllőn korábban is gyártottak steril készítményeket - többek között injekciókat, szemcseppeket, infúziókat -, a most átadott beruházással megháromszorozódik a telephely gyártókapacitása. Szintén Gödöllőn van a Teva gyógyszer-nagykereskedelmi központja, amely 2006 óta működik. A 9 ezer négyzetméter alapterületű raktárbázison napi 4-5 ezer ládányi megrendelést tudnak teljesíteni.

A Teva Magyarország Zrt. nettó árbevétele tavaly 252,2 milliárd forint volt, szemben a 2010-es 218,7 milliárddal. A társaság mérleg szerinti eredménye 49 milliárd forint volt 2011-ben, míg az azt megelőző évben 46,3 milliárd forint.