Felszámolják a Kapuvári Húst

Vágólapra másolva!
Hiába volt a megmentésre is kész terv, visszavonta a fellebezést Kapuvári Hús a felszámolást elrendelő határozat ellen, így várhatóan néhány napon belül felszámolják a céget. A kormány korábban súlyos visszaéléseket emlegetett a gyárban, amely néhány hete ment tönkre.
Vágólapra másolva!

Jogerőre emelkedik várhatóan a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását elrendelő határozat, miután a társaság visszavonta az ellene benyújtott fellebbezést - közölte a Győri Törvényszék szóvivő bírája kedden. "A felszámolás elrendeléséről szóló határozat jogerőre emelkedésének megállapítása és a felszámolás közzététele várható, amely egyúttal a felszámolás kezdő időpontja is lesz" - jelezte Máté Kinga.

A Győri Törvényszék a szeptember 3-án meghozott határozatában rendelte el a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A határozattal szemben az adós fellebbezést nyújtott be, majd ezt visszavonta a bíróságra hétfőn megérkezett beadványában. Előtte Foltányi Árpád, a kapuvári Hús Zrt. kisebbségi tulajdonosa erre hivatkozva azt közölte, hogy nem hozza nyilvánosságra a társaság megmentésére kidolgozott válságtervet, mert információja szerint a fellebbezést visszavonták, és ez új helyzetet teremt.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt heti közgyűlés "egyértelműen megtiltotta" a fellebbezés visszavonását, márpedig a közgyűlés magasabb rendű fórum, mint az igazgatóság, amelynek két tagja együttesen cégszerűen megtehette ezt a lépést. "Az más kérdés, hogy ez törvénytelen, mert a közgyűlés határozta pontosan ezzel ellentétes" - jegyezte meg a kisebbségi tulajdonos.

Súlyos visszaélések gyanúja

A kapuvári húsgyárban szeptember elején többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a munka. A Kormányszóvivői Iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

A múlt hétfőn - a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később - újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője akkor úgy tudta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.

A többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látta a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A Kisalföld című lapnak Zsobrák Péter elmondta, a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos adóhatósági eljárás folyik ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll.

Hozzátette, ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Azt is mondta, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat. Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos információi szerint a húsgyárnak négymilliárd forintot meghaladó hitel-, valamint hárommilliárdos beszállítói tartozása van.

A cégről szóló híreinket itt olvashatja el.