Vágólapra másolva!
Ellentétes hírek érkeztek a Boeing háza tájáról, ugyanis súlyos problémákat okozhatnak az elhúzódó tárgyalások az alkalmazottaik új szerződéséről, míg a másik oldalon óriási értékű megrendelést jelentettek be, amely keretében hat milliárd dollárért szállítanak repülőgépeket egy brazil fapados vállalatnak.
Vágólapra másolva!

Nem tudott megegyezni a Boeing a professzionális légiipari mérnököket tömörítő szervezettel a cég 23 ezer munkását érintő új munkaügyi megállapodásáról, miután a liga elutasította a repülőgépgyártó ajánlatát. A jelenleg hatályos szerződés ugyanis október 6-án jár le, amely időpontig meg kéne állapodni az új feltételekről.

A légióriás ajánlata 3,5 százalékos fizetésemelést tartalmazott a következő négy évre, amit hétfőn a mérnökök több mint 95 százaléka elutasított azzal az indokkal, hogy reálbérük csökkenne és az eredetinél kevesebb egészségügyi- és nyugdíj jellegű juttatást kapnának. A héten tovább folytatódnak a tárgyalások a repülőgépgyártó és a munkások szervezete között.

Elemzők szerint a fennakadás október 6-ig nem lesz jelentős hatással a vállalat részvényeinek árfolyamára, mivel az alkalmazottak folytathatják a munkát az érvényben lévő szerződés hatálya alatt is. Bíznak benne, hogy a 60 napos felmondási idő lejártáig meg tudnak állapodni az érintettek és sztrájkra végül nem kerül sor.

Rekordnagyságú megrendelés Brazílából

A Boeing-nek elvileg lenne fedezete a munkások magasabb fizetésemelésének a teljesítésére, ugyanis ma jelentették be, hogy története eddigi legnagyobb megrendelését kapta a cég a brazil Gol fapados légi szolgáltatótól, amely 60 új repülőgépet vásárol a gyártótól hat milliárd dollár értékben.

A megrendelés hátterében az áll, hogy a magas üzemanyag költségek miatt a Gol nem tudja felvenni a versenyt legnagyobb vetélytársával, a Tam-mal a növekvő utas szám és a brazil gazdaság növekedése ellenére sem.

Az új gépek 13 százalékkal növelhetik az üzemanyag felhasználás hatékonyságát, amivel a vállalat jelentős költségeket tud majd megspórolni.

Paulo Kakinoff, a Gol igazgatója elmondta, hogy a megrendelés összhangban van a vállalat azon törekvésével, hogy továbbra is modern és biztonságos repülést biztosítsanak utasaiknak és hosszú távú versenyelőnyt szerezzenek a konkurens cégekkel szemben. Az első gép várhatóan 2018-ban érkezik.

Forrás: [origo]