Matolcsy: Ez nem csomag, ez csokor

Vágólapra másolva!
Az újonnan tervezett adóváltozások Matolcsy György gazdasági miniszter szerint 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit. A miniszter szerint ezért ez nem adócsomag, hanem adócsokor.
Vágólapra másolva!

Kis intézkedéseket tartalmaz ugyan, de ezek "könnyítenek, gyorsítanak, és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét", ezért nem csomagnak, hanem "adócsokornak" lehet inkább nevezni - ezt mondta Matolcsy György kedden a készülő új adócsomagról.

A küszöbön álló adváltozásokat az [origo] ismertette kedd reggel, a birtokába jutott előterjesztés-tervezet alapján. (A magánszemélyeket érintő intézkedésekről itt, a cégek számára fontosakról itt olvashat.)

A gazdasági miniszter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciája után újságíróknak azt mondta, alapvetően olyan adókönnyítésekről van szó, amelyek vagy az adórendszerben lévő terheket csökkentik, összesen 150-200 milliárd forinttal, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adóhatékonyság ügyében tett lépéseket teszik egyszerűbbé.

A csomag fedezetét firtató kérdésre Matolcsy azt válaszolta, hogy minden, ami a bürokráciát csökkenti, a vállalkozókról terhet vesz le, az ingyen van az állam szempontjából.

Arra a kérdésre, hogy milyen költségvetési kiigazításra lesz szükség a kormány és a nemzetközi szervezetek költségvetési hiányra vonatkozó számításaiban lévő 300-350 milliárd forintos eltérés miatt, a miniszter azt válaszolta, eltérőek az álláspontok arról is, hogy ki milyen intézkedéseket tartana szükségesnek. Hozzátette, nem csak ebben van különbség, hanem abban is, hogy a kormány a jövő évi költségvetést, 3 százalék alatti hiánnyal, nagyon szilárdnak látja, míg a másik fél még nem látja ezt ilyen pozitívan.