Vágólapra másolva!
Enyhe erősödést mutatnak a főbb részvényindexek Európában a kedvezőtlen spanyol hírek ellenére is. Itthon a BUX tartja a nap során megszerzett minimális előnyét. Amerikában vegyes képet festenek a tőzsdék piacnyitás után.  
Vágólapra másolva!

Pluszban zárhat a BUX

A magyar piachoz képest is alacsony, alig 3 és fél milliárd forintos forgalom mellett 0,1 százalékos pluszban tartózkodik a magyar tőzsdeindex, amellyel a régiós középmezőnyben helyezkedik el. A hazai blue-chipek zászlóshajójának az OTP számít 0,7 százalékos emelkedésével. Ezzel szemben a MOL 0,1 százalékos, a Magyar Telekom fél százalékos, míg az Egis 0,2 százalékos mínuszt szedett össze a keddi nap során. A Richter továbbra sem mutat elmozdulást a tegnapi záróárhoz képest.

A MOL-al kapcsolatos hír, hogy az átszervezések keretében Szlovákiában is leépítéseket terveznek, amely intézkedésekkel 2014-ig 110 milliárd forintos megtakarítást szeretnének elérni.

Ismét cáfolták a spanyol mentőcsomagot

A főbb európai indexek minimálisan a pozitív tartományban mozognak, annak ellenére, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök regionális pártvezetőknek cáfolta, hogy az ország külső segítségért folyamodna a hét végén. A londoni FTSE és a francia CAC 0,1 százalékos, a francia DAX 0,2 százalékos, míg a spanyol IBEX 1,2 százalékos pluszban tartózkodik.

Az ECB tervezett kötvényvásárlási programja illegális lehet a Der Spiegel magazin cikke szerint. A nemrég bejelentett program több kivetnivalót is hagy maga után, mivel egyesek szerint a monetáris finanszírozásba esik a tervezet.

Vegyesen nyitott Amerika

Gyakorlatilag a tegnapi záróárfolyamok körül tartózkodnak a főbb amerikai indexek. Az euró zónából érkező spanyol bizonytalanság miatt kivárásra játszhatnak a befektetők. Egyedül a Dow tartózkodik 0,1 százalékos mínuszban, a többi benchmark közül a Nasdaq és az S&P 0,1-0,2 százalékos emelkedést mutat.

A Dow Jones komponensei közül eddig a Microsoft és a Bank of America papírjai teljesítenek kiemelkedőbben 0,7-0,6 százalékos drágulásukkal.

Elkerülhetetlen a dollár gyengülése és az infláció emelkedése Bill Gross szerint, aki a világ legnagyobb kötvény-alapkezelőjének a vezetője. A szakember szerint ha az USA-ban nem foglalkoznak kellően az eladósodottsággal, akkor a következő évtizedre az USA a görögökre hasonlíthat. Ez pedig a kötvényeknek és a részvényeknek rendkívül rossz lesz, az arany viszont profitálhat belőle.

A Marketwatch beszámolója szerint augusztusban 0,3 százalékkal nőttek a lakáspiaci árak Amerikában, hozzájárult az utóbbi 6 év legnagyobb éves színtű emelkedéséhez.

Éves szinten 12 százalékot esett a Mosaic (NYSE) egy részvényre jutó profitja, ráadásul az elemzői konszenzusnál a nettó árbevétel (tényleges: 2,51 milliárd dollár, várt: 2,69 milliárd dollár) és az EPS (tényleges: 1,04 dollár, várt: 1,16 dollár) is alacsonyabb lett. Így közel 4 százalékos mínuszban nyitott a papír, annak ellenére, hogy a menedzsment rendkívül optimista a jövőt illetően.

A Juniper Networks 500 alkalmazottja elbocsátását tervezi, hogy csökkenteni tudja költségeit 5 százalékkal. Papírjai jelenleg 0,9 százalékot drágultak a new-york-i tőzsdén.