Váratlan kamatcsökkentés Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Váratlanul 25 bázisponttal 3,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot az ausztrál jegybank, amit a kínai növekedés lassulásával, a rövid távú bizonytalansággal és a halvány hitelnövekedéssel magyarázott.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg által megkérdezett 28 elemző közül csupán 9 számított kamatemelésre, míg a többség a ráta tartását várta. A Bloomberg adatai szerint a befektetők 63 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy jövő hónapban újabb 25 bázispontos kamatvágást hajtson végre a jegybank. Ezzel ismét az elmúlt 50 év legalacsonyabb rátája alakulna ki Ausztráliában, legutóbb a 2008-2009-es pénzügyi krízis csúcspontján volt 3 százalék az alapkamat.

Az ausztrál GDP 5 százalékára rúgó export negyede Kína felé irányul, melynek 60 százalékát a vasérc szállítmányok adják. A távol-keleti ország gazdasága azonban már második hónapja mutat zsugorodást 2009 óta a hivatalos beszerzési menedzserindex alapján (PMI).

Ausztrália 4 százalék körüli gazdasági növekedést tudott felmutatni az első hat hónapban az előző évhez képest bányaipari beruházásainak és a növekvő fogyasztásnak köszönhetően. Mindezt úgy, hogy a zuhanó nyersanyagárak és az erősödő ausztrál dollár projektjeik elhalasztására és leépítésekre késztette a nagyobb bányaipari cégeket, mint a BHP Billiton és a Fortescue Metals Group.

A lépésre erősödésésnek indult az ausztrál dollár az amerikai dollárral szemben, az AUDUSD kurzusa a bejelentés előtti percekben még az 1,0302-es szinteken mozgolódott, utána pedig már az 1,0369-es szinten találta magát. A hírre az ausztrál S&P/ASX200 indexet is megrántották a befektetők, amely 1 százalékos emelkedéssel zárta a mai kereskedést.

S&P/ASX 200

Forrás: [origo]