Körmére néz a PSZÁF a hazai bankoknak

Vágólapra másolva!
Megvizsgálja a pénzügyi felügyelet, hogyan működik a hazai hitelkamatokat is befolyásoló budapesti referenciakamat kiszámítása. A brit mutató manipulálása miatt nemrég nagy botrány volt Londonban.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indít a budapesti bankközi kamatláb, a Bubor meghatározásával kapcsolatban - közölte Binder István, a PSZÁF szóvivője szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Binder István azt mondta, a felügyeletnek nincs semmilyen előzetes feltételezése, gyanúja, csak azt szeretné megvizsgálni, hogy a Bubor meghatározása megfelelően történik-e.

A hitelek kamatát is befolyásoló referenciakamatot több mint 10 bank által küldött adatok alapján állapítják meg, különböző időszakokra. A szintje jelenleg - futamidőtől függően - 5,8 és 6,8 százalék között van. A Bubor például akkor lehet fontos költségeleme egy hitelnek, ha a bank nem a saját, hanem egy másik bank forrásaiból finanszíroz - magyarázta Binder István.

A Bubor a magyar bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű átlagolása. Százalékos értékeit a Magyar Forex Társaság (MFT), a hazai hitelintézetekben dolgozó deviza- és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével naponta számolja ki és teszi közzé.



A szóvivő azt is elmondta, hogy egy közelmúltbeli jogszabályváltozás alapján már csak referenciamutatóhoz kötött lakáshitelt lehet nyújtani, és az egyik ilyen referencia-mutatószám éppen a Bubor. Van tehát egy olyan ügyfélkör, amelynek a hitelköltségére közvetlenül hat a budapesti bankközi kamatláb.

Néhány hónappal ezelőtt óriási botrány volt Londonban, amikor kiderült, hogy a Barclays óriásbank manipulálta a világ egyik vezető referenciakamatát, a Libort. A Libor eltérítésének a magyar hitelesek is láthatták kárát, de csak alig észrevehető mértékben. A manipuláció miatt a brit pénzügyi felügyelet a napokban a Libor kialakításának és felügyeletének teljes reformjára tett ajánlást.