Hetven forinttal drágul egy doboz cigaretta decembertől

Vágólapra másolva!
A korábban tervezettnél hamarabb, már idén decemberben drágulhat a cigaretta a költségvetési bizottság indítványa szerint. Ha átmegy a javaslat, akkor decembertől 70-80 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta.  
Vágólapra másolva!

Decembertől emelkedhet a cigaretta jövedéki adója. A parlament költségvetési bizottsága által benyújtott új módosító javaslat szerint a tételes és az árra vetített adó is nőne. Az indítvány szerint decembertől a tételes adó 12 500 forint lehet ezer darabonként, ehhez jön hozzá a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24 920 forint ezer darabonként. A szivarra és szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 14 650 forint helyett 12 460 forint lehet a jövedéki adó kilogrammonként.

Az előterjesztés indoklása szerint a javaslat célja az, hogy ne növekedjenek túlzott mértékben a fogyasztói árak, illetve ne emelkedjen a feketepiac térnyerésének kockázata sem. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább (a 14 650 forint helyett) 12 460 forint lehet kilogrammonként a jövedéki adó.

A módosító javaslat átírja a korábbi forgatókönyvet: a korábban tervezett, összességében a mostaninál nagyobb adóemelés két lépcsőben, 2013. január 1-jén, illetve 2013. május elsején lépett volna hatályba. Ha már decemberben emelkedik a cigaretta ára, azzal a költségvetési is jól jár, mert még az idén többletbevételre tehet szert. A javaslat eredményeként decembertől több mint tíz százalékkal emelkedhet a cigaretta ára, így a legtöbb márkánál legalább dobozonként 70 forintos drágulás várható.