Beintett a Vanguard - 30 százalékot esett az MSCI

Vágólapra másolva!
A nap folyamán már 30 százalékos mínuszban is állt az MSCI Inc., miután a Vanguard bejelentette, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe a cég szolgáltatásait. A benchmark-szolgáltató árfolyama a tőzsdei bevezetése óta nem szenvedett el ekkora esést és 2009 nyara óta nem járt a tegnapi 25,5 dolláros szint környékén.
Vágólapra másolva!

A benchmarkokat szolgáltató MSCI Incorporation árfolyama rekord mértékű zuhanást szenvedett el tegnap, miután a Vanguard bejelentette, hogy többé nem veszi igénybe a cég szolgáltatásait 22 tőzsdén kereskedett indexkövető alapjánál. A Vanguard azért vált szolgáltatót, hogy csökkentse a költségeket az összesen 537 milliárd dollár vagyont kezelő alapjainál.

A Vanguard lépése nem meglepő, ugyanis más indexalapok is költségcsökkentési törekvésekről számoltak be az utóbbi időben. Az ügy érdekessége, hogy többek között a BlackRock is lejjebb viszi a költségeit ebben a hónapban, ami egyértelműen díjcsökkentési kényszer alá helyezi az MSCI-t, ha meg akarja tartani másik óriásügyfelét. Szakértők szerint a Vanguard lépése nyomán nyomás alá került az MSCI és muszáj lesz belemennie akár jelentősebb díjcsökkentésbe is. Az ügy presztízs kérdés is, ugyanis a BlackRock jelenleg a legnagyobb szereplő az ETF szolgáltatók piacán, de folyamatosan veszít pozíciójából a Vanguarddal szemben.

Az MSCI az ügy kapcsán 24 millió dolláros működési eredménytől esik el évente, ami jelentős kiesés a 2011-ben elért 322 millió dolláros cég-szintű eredményhez képest. Az ügy jelentősége miatt az MSCI egy konferenciahívást tartott az elemzőkkel. A cég vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a hosszú távú licensz-szerződések ellenére az ETF menedzserek viszonylag rövid idő alatt képesek szolgáltatót váltani.

MSCI Inc. (NYSE)

Forrás: [origo]