Csak levelezgetünk az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap válasza a magyar kormány korábbi levelére; az IMF ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában. A frakcióvezető szerint a kormány több olyan lépést is fontolgat, amely a nyugdíjak és fizetések együttes folyósítását vagy a nyugdíjjárulékok befizetését érintené.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) válaszának tartalmát firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke kifejtette: az IMF pontosításokat kért néhány kérdésben, például arról, mekkora költségvetési javulást vár a kormány egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is. "Erre is válaszolni fogunk, és azt gondolom, hogy ezt követően újból meg fognak kezdődni a konzultációk a magyar kormány és az IMF delegációja között" - mondta.

A kormányzat elképzelései között említette Rogán Antal annak megfontolását, hogy a következő két évben a közigazgatásból nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat, amivel az állami szférában évente akár 20 ezer emberrel is csökkenthető a foglalkoztatottság. Azt is átgondolják - folytatta -, hogy az államigazgatáson belül ne folyósítsanak egyszerre nyugdíjat és fizetést. Mindettől több tízmilliárdos megtakarítás várható - tette hozzá.

Szóba került továbbá a nyugdíjjárulék-fizetés átalakítása úgy, hogy a nagyobb jövedelműeknek, az adózók felső egy százalékának több járulékot kellene fizetniük - ismertette a frakcióvezető. Megjegyezte emellett azt is, hogy az Európai Uniónak tett vállalás szerint fokozatosan fel kell emelni a cigaretta adótartalmát, így a jövő évtől biztosan emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.