Az IMF-megállapodás olyan, mint a C-vitamin

Vágólapra másolva!
Nem véd a meghűléstől, de ha már megfáztunk, segít minél hamarabb meggyógyulni - mondta a megállapodásról Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter. Szerinte az IMF-re a kormány két legfontosabb gazdaságpolitikai célja, az adósságcsapdából való kiszabadulás és a munkahelyteremtés miatt van szükség. Varga azt is elmondta, hogy tavaly azért nem lehetett megállapodni az IMF-fel, mert a politika rövid távú érdekeit nem lehetett összhangba hozni a hosszú távú gazdasági szempontokkal.
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs időpont a magyar-IMF tárgyalások folytatására - közölte Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője szerdán. A képviselő megerősítette, hogy megküldték válaszukat a magyar kormány legutóbbi levelére. Elmondta azt is, hogy a tárgyalások menetrendje még nincs meghatározva, de az IMF éves összejövetelén Tokióban lesz egy rövid találkozó a valutaalap vezetése és a magyar delegáció között.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter viszont reméli, hogy a tokiói megbeszélések után érdemben is felgyorsulhatnak a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások. A miniszter a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak elmondta, a hét elején már találkozott Barbara Kauffmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével is, aki az ország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett Magyarországra.

A miniszter kitért arra, hogy az Orbán-kormánynak október 5-ig be kell mutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy felfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat, vagy sem - tette hozzá.

Miért van szükség az IMF-re?

Varga Mihály szerint a valutaalapra azért van szükség, mert bizonytalan időszak előtt áll az európai gazdaság, a tagországok súlyos gondjai kiszáríthatják az állampapírpiacokat, és Magyarország magas adósságállománya miatt ellehetetlenülhet az ország finanszírozása. "Az IMF-megállapodás olyan, mint a C-vitamin: nem véd ugyan a meghűléstől, de ha már megfáztunk, segít minél hamarabb meggyógyulni" - mondta a miniszter.

Varga szerint az IMF-re a kormány két legfontosabb gazdasági célkitűzése - az adósságcsapdából való kiszabadulás és a munkahelyteremtés - miatt is szükség van. Arra a kérdésre, hogy mennyiben változott volna a helyzet, ha a kormány tavaly megállapodik az IMF-fel, Varga azt mondta: "Ne legyünk szemérmesek: olyan megállapodásra van szükség, amely képes összhangba hozni a politika rövid távú racionális érdekeit a hosszú távú gazdasági szempontokkal, s amely a kormánypártok számára politikailag vállalható. Abban a helyzetben csakis rossz megállapodást tudtunk volna kötni." A miniszter azt is elmondta, hogy részben amiatt haladnak lassabban az egyeztetések, mert a kormány nem megy bele az egykulcsos adórendszer átalakításába, a nyugdíjak és a jövedelmek további csökkentésébe vagy az ingatlanadó bevezetésébe.

A miniszter úgy véli, ideje felülvizsgálni Magyarország bóvli minősítését, mert az utóbbi tíz hónapban sok minden megváltozott, a kormány tartja a 3 százalék alatti hiányt, és a költségvetés is feszes. Példaként említette a japán hitelminősítőt, amelynél Magyarország ez idő alatt végig a befektetésre ajánlott BBB+ kategóriába tartozott. (A japán - Japan Credit Rating Agency - céggel szemben a legnagyobb hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriába sorolták Magyarországot.) Varga a nemzetgazdasági tárca becslésére hivatkozva közölte, ha meglenne az IMF-megállapodás, akkor éves szinten 80-100 milliárd forintot spórolhatna az adósságok törlesztésén az állam, amely évente 1200 milliárd forintot fordít a felvett hitelek utáni kamatok törlesztésére.

Vargának is van határideje

"Amikor a miniszterelnök felkért a tisztségre, arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy mi minősülhet majd a munkám eredményének. Szerintem az, ha az ország finanszírozása és működése számára sikerül a legkedvezőbb feltételrendszert kialakítani. Éppen ezért könnyen lehetséges, hogy a végén az számít majd eredménynek, ha mégsem állapodunk meg az IMF-fel" - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mennyit kell még várni a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodásra.

"Ezt persze nem lehet évekig elhúzni. Ezért is kötöttem ki a magam számára egy határidőt. Remélem, még annak letelte előtt sikerül a józan ész és a nyilvánosság elvárása szerint megkötni a megállapodást" - mondta a Heti Válasznak Varga Mihály.