Most már bedőlhet Európa

Vágólapra másolva!
Csak az euróövezet tagállamain múlik, hogy kérnek-e segítséget az Európai Központi Banktól - jelentette be Mario Draghi, a szervezet elnöke. Csütörtökön döntöttek arról is, hogy az euróövezeti irányadó kamatszintet 0,75 százalékon tartják.
Vágólapra másolva!

Bevetésre kész az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja, egy teljes mentőháló áll az euróövezeti államok rendelkezésére, és a tagállamokon múlik, hogy kérik-e ennek segítségét - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a szervezet kormányzótanácsának csütörtöki, a ljubljanai kihelyezett kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

Az EKB elnöke arra a mechanizmusra utalt, amelyet szeptemberben jelentett be a szervezet. Az eszközzel az EKB - ha egy tagállam kéri - kötvényeket vásárolna a másodpiacon. A bevetésnek feltétele ugyanakkor, hogy a tagállam kiigazítási mentőcsomagnak vesse alá magát, miközben továbbra is a piacról finanszírozza adósságát.

Az ilyen kiigazítási mentőcsomagok Draghi szavai szerint az OMT-nek rövidített kötvényvásárlási program központi elemét jelentik. "Egyrészt csökkentik a kötvényvásárlásban részt vevő országok morális kockázatát, másrészt megvédik az EKB függetlenségét, harmadrészt pedig a vásárolt kötvényekre vonatkozóan egyfajta minőségjavító lépést jelentenek" - fogalmazott. Leszögezte, hogy a helyes gazdaságpolitikai intézkedésre ösztönző keretek valamennyi érintett fél számára előnyökkel járnak.

Az EKB elnöke arról tájékoztatott, hogy a kormányzótanács nem tárgyalt más javaslatot, mielőtt az euróövezeti irányadó kamatszint 0,75 százalékon tartása mellett döntött volna. Mario Draghi üdvözölte az Európai Bizottság egységes pénzpiaci felügyeletre tett javaslatát és közölte, hogy az EKB már előkészületi munkát végez a kérdésben. Úgy fogalmazott: az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) az egyik legfontosabb építőköve a valódi gazdasági és monetáris uniónak. Az EKB által elvégzendő feladatok között említette, hogy világos és markáns választóvonalat kell kialakítani a monetáris és a felügyeleti hatáskörök között, megfelelő felelősségi csatornákat kell teremteni, és meg kell valósítani a feladatok kellő decentralizációját az euróövezetben.

Az euróövezet növekedési kilátásairól szólva elmondta, hogy továbbra is a negatív irányba ható kockázatok érvényesülnek. Mint mondta, egyes piacokon továbbra is nagy a bizonytalanság, ami ront a befektetői bizalmon és a fogyasztói hangulaton. Az euróövezeti növekedési kilátások továbbra is gyengék, és a kilábalás csak lassan folytatódik - tette hozzá.