Jengyengülés a láthatáron

Vágólapra másolva!
Egyre erősebb a politikai nyomás a Bank of Japan-on, hogy tovább segítse a gazdasági növekedést és gyengítse a jen árfolyamát. A szeptemberben bejelentett eszközvásárlási programbővítés után újabb lépéseket várnak a központi jegybanktól. 
Vágólapra másolva!

Seiji Maehara gazdasági miniszter szerdán közölte, hogy esetleg részt vesz a holnapi jegybanki ülésen, amire a törvény szerint joga van. Bár szavazati joggal nem rendelkezik, az ülésen részt vehet és kifejtheti álláspontját. A hétfőn kinevezett miniszter külföldi kötvények vásárlását ajánlotta a jegybank számára, mely ezáltal jent adna el külföldi devizákért cserében, ezáltal gyengítve a hazai fizetőeszköz árfolyamát.

A japán jen közel 40 százalékot erősödött a dollárral szemben 2007. óta, ami igen kedvezőtlenül érintette az exportőröket, különös mértékben a japán gazdaság fontos elemét képező autógyártókat. A jen gyengítése valóban számottevő mértékben segítené a gazdaságot, amiben mind a kormányzó Demokratikus Párt, mind az ellenzékben lévő Liberális Demokratikus Párt egyetért, így elemzők is a jegybank meghajlását várják.

A ma reggeli kereskedés során a jen árfolyama két hetes mélypontjára gyengült, amire a Nikkei, és különösen mértékben az autógyártók emelkedéssel reagáltak.

Japán jen és a Toyota árfolyama

Forrás: [origo]