Nagy a baj a HP-nál - Óriásit esett az árfolyam

Vágólapra másolva!
Súlyos profit warninggal lepte meg a befektetőket a HP vezére, az elemzői várakozásokhoz képest 14-18 százalékkal alacsonyabb profitot jósol a menedzsment a 2013-as üzleti évre. A hírre hatalmasat ütöttek a részvényen, dacára annak, hogy az elmúlt években eleve nagyon nyomott árazással honorálta a piac a HP stratégia nélküli vergődését.
Vágólapra másolva!

Elkeserítő kilátások

Hidegzuhannyal várta az elemzőket a Hewlett-Packard (NYSE) vezére, Meg Whitman a tegnapi találkozón a várakozásoknál lényegesen gyengébb kilátásokat fogalmazott meg a társaság novemberben induló üzleti évére. A menedzsment szerint az egy részvényre jutó, speciális tételektől tisztított profit a 2013-as üzleti évben 3,4-3,6 dollár lehet, miközben az elemzői konszenzus erre az időszakra 4,16 dollárról szólt.

Whitman amellett, hogy elismerte, a cég pénzügyi teljesítménye "nem volt jó", arra is utalt, hogy a HP feltámadására nem számíthatunk egyhamar. Elmondása szerint 2013 is a "javítás és újraépítés" éve lesz, és hosszabb ideig tart majd irányba állítani a hajót, mint szeretnék. Whitman szerint az innováció megtalálható a cégben, csak keményebben kell dolgozni, hogy termékekké váljon, és elérje a piacot.

A vezérigazgató szerint a cég elmúlt években látott vergődésének egyik fő oka a gyors vezetőcserékben keresendő, hiszen az átmeneti időre kinevezett menedzserekkel együtt ő a hatodik vezérigazgató a cégnél 2005 óta. Érdemes hozzátenni, hogy önmagában a vezércsere még nem lenne akkora baj, de az elmúlt időszakban mindegyik új vezető markánsan ellentétes stratégiát fogalmazott meg az elődjéhez képest, idejük viszont nem jutott a végrehajtásra.

A negatív hírekre a HP azonnal mélyrepülésbe fogott, és közel 13 százalékos eséssel állapodott meg tegnap. Utoljára 2003 márciusában, azaz nagyjából kilenc és fél évvel ezelőtt járt ilyen mélységben a papír.

Hewlett-Packard (NYSE)

A HP gyengélkedése ráadásul magával rántotta a szintén problémákkal küzdő Dellt (Nasdaq) is, a rivális 5 százalékot esett a rossz hírekre. Ma reggel az ázsiai piacon is megszenvedik a HP negatív üzeneteit a számítógép-gyártók, a tajvani Compal Electronics, Quanta Computer, Wiston Corp. és az Inventec Corp. egyaránt 4,5-5 százalékos mínuszokat hoztak össze.

Csalódás csalódás hátán

A jövő évi profitra vonatkozó elemzői várakozások már eleve nyomottak voltak. Meg Whitman korábban 29 ezer fős létszámleépítést jelentett be,aminek hatására némileg emelkedtek a várakozások, de augusztusban mintegy 8 milliárd dolláros értékvesztést is el kellett könyvelni a vállalati üzletágon. Az éves EPS-re vonatkozó elemzői konszenzus 4,5 dollárról esett 4,16 dollár közelébe, és ezt sikerült most még jobban alulmúlni.

Az elmúlt negyedévben a HP mind az egy részvényre jutó profit, mind az árbevétel terén kellemetlen zsugorodásról számolt be, az EPS közel 10, az árbevétel pedig közel 5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Gördülő 12 havi alapon (azaz minden negyedévben az elmúlt négy negyedév összegét ábrázolva) is egyértelmű a csökkenés, a 2012 közepén zárult egy évben 20 százalékkal alacsonyabb EPS-t ért el a cég, mint a 2011 közepén zárult négy negyedév során.

A menedzsment mostani prognózisa ráadásul ehhez a szinthez képest is újabb drasztikus, 10-15 százalékos csökkenést vetít előre.

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt negyedévekben mintha már látszódnának az első jelei a költségcsökkentéseknek, az üzemi eredményhányad (az üzemi eredmény aránya az árbevételhez) minimálisan javulni tudott, de még így is látványosan elmarad a válság előtti szintektől. A jelentős elbocsátások ráadásul hosszú távon ugyan kedvező hatást gyakorolhatnak a marginra, rövid távon jelentős egyszeri költségekkel járhatnak, így a teljes hatást csak 2014-től érzékelhetik a befektetők.

Évtizedes mélyponton a PC-piac

A HP évek óta a legnagyobb PC-gyártó a világon az eladott termékek darabszámát tekintve. Az elmúlt évek egyre lassuló globális értékesítése közepette a HP ugyanakkor fokozatosan veszít részesedéséből, és hosszú idő után a szeptember végén lezárult negyedév lehet az első, amikor a Lenovo letaszítja a trónjáról. A második negyedévben a Gartner adatai szerint hajszálnyi volt a különbség, a HP az eladások 14,9, a Lenovo pedig 14,7 százalékát mondhatta magáénak.

Az IDC becslései szerint ráadásul 2001 óta a leggyengébb évet zárják idén a személyiszámítógép-gyártók, a piac csupán 1 százalékkal bővülhet. Ebben a környezetben kellene a HP-nek jelentős javulást elérnie.

A cég bevételeinek közel egyharmadát szerzi a fogyasztói szegmens számára kínált hardverekből. Ha a nagyvállalati szolgáltatásokat, hardver- és szoftvergyártást külön üzletágnak tekintjük, akkor a PC-gyártás adja a legnagyobb szeletet az árbevételen belül, így rendkívül kritikus, hogy milyen teljesítményre képes ez az üzletág.

Meg Whitman a közelmúltban nyíltan kritizálta a HP korábbi termékeit, úgy fogalmazott, hogy megdöbbent, amikor az első napján letettek elé egy "téglát". A HP a lemaradását az úgynevezett "ultrabook" szegmensben igyekszik behozni (az ultrabook az Intel termékdefiníciója, az Apple MacBook Airjéhez hasonlóan ultravékony, könnyű laptopokat jelöli). A hagyományos PC-ket leginkább szorongató táblagépek terén pedig a közelgő Windows 8-ra épülő tablettel (HP ElitePad) lép ismét versenybe.

Korábban a tabletpiacon csúfos kudarcot vallott a WebOS-re épülő TouchPaddel, aminek gyártását a rendkívül alacsony értékesítések miatt beszüntették, a készletektől pedig erőteljes leárazásokkal szabadultak meg. A WebOS operációs rendszer a Palm felvásárlásával került a HP birtokába, és jól tükrözi a cég vezetésében uralkodó káoszt: a 2010-ben bejelentett akvizícióval szeretett volna a HP betörni a mobil- és tabletpiacra, alig két év alatt ugyanakkor az egész tervet kidobta a cég, a WebOS lényegében eltűnt a süllyesztőben.

Nagy bajok a vállalati szegmensben

Az árbevétel felét adó nagyvállalati szolgáltatások és termékek terén is egyre élesebb a verseny, az Oracle erőteljes offenzívába kezdett a számítási felhőre alapuló szolgáltatások támogatásában, a kis- és közepes vállalatoknak nyújtott szolgáltatások terén a Microsoft és az Amazon is rendkívül aktív, miközben a legnagyobb teljesítményű gépeket igénylő nagyvállalati szférában egyeduralkodónak számító IBM is jelentős termékfrissítéseket jelentett be a közelmúltban.

Ezekkel a kihívásokkal kell szembenéznie az HP legfrissebb adatközpont-megoldásainak, miközben azonban a nagyvállalati stratégia sem egészen világos a cégnél. 2008-ban Mark Hurd irányítása alatt vásárolta fel a HP az Electronic Data Systems nevű vállalatot, ami a mostani nagyvállalati szegmens alapját képezi. A 8 milliárd dolláros leírás mellett ugyanakkor az idén bejelentett 29 ezer fős leépítés jelentős részét éppen a vállalati üzletág adja majd.

A piac keményen beárazta a bajokat

Ugyan az elemzői várakozásokhoz képest valóban hidegzuhanyként hathat a menedzsment új prognózisa (az azonnali piaci reakció is megdöbbenésről tanúskodik), a piac azonban az elmúlt években folyamatosan jelentős kockázatokat árazott a részvénybe.

Az elmúlt öt évben az előretekintő P/E ráta alapján a HP súlyos, 20-40 százalékos diszkonttal forgott az S&P500 indexben szereplő IT vállalatok átlagához képest, ami a tegnapi nagy zakóval elérte a 70 százalékot is (azaz a HP előretekintő P/E rátája az index átlagának csupán nagyjából egyharmada).

Ez alapján olcsónak tűnhet a részvény, de érdemes kiemelni, hogy a tegnapi profitwarning jelentősen beárnyékolja az elemzői növekedési előrejelzéseket is, és a látványos alulárazottság mellé a szegmens átlagától drasztikusan elmaradó növekedés (sőt, egyenesen zsugorodás) társulhat az előttünk álló években.

A piac értékítélete is erről szól, súlyos diszkont arra utal, hogy a befektetők az elemzőknél lényegesen pesszimistábbak, és sokkal alacsonyabb egy részvényre jutó profitot és várható profitnövekedést áraznak. Ez alapján pedig a HP jelenlegi értékeltsége közelebb eshet a fairhez, mint az a konszenzusos P/E vagy EV/EBITDA ráta alapján látszódhat.

Mindez nem jelenti persze, hogy hosszú távon ne állhatna talpra a HP, ami jelentős értéknövekedést is hozhat sokéves időhorizonton, de a menedzsment mostani kommentárjai alapján ez a fordulat nem a közeljövőben következik be. Amíg nincs viszont világos stratégia és hiteles végrehajtás, az iránykeresés és a bizonytalanság miatt inkább a kockázatok dominálnak majd a részvény megítélésében.