Rogán kiáll a jegybanki tranzakciós illeték mellett

Vágólapra másolva!
Megfontolandó eszköznek, igazságos adózási formának nevezte a jegybank egyes műveletei után fizetendő tranzakciós illetéket a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint az IMF és az EU által is ellenzett ötletet nem kell "csak úgy, rögtön kidobni", mert megvalósítható lenne más módon, más műveleteket értintően is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióvezetője nem tekintene el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megadóztatásának szándékától, de elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány végül másképp dönt, a nemzetközi tárgyalópartnerek ugyanis elszántak a jegybanki tranzakciós illeték megszüntetésének kérdésében.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke erről a Lánchíd Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában beszélt, emlékeztetve, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormánynak írt legutóbbi válaszlevelében felvetette a jegybanki tranzakciós illeték kérdését is.

A politikus az MNB egyes műveletei után - az elfogadott törvény értelmében jövő januártól - fizetendő illetéket megfontolandó eszköznek, igazságos adózási formának tartja, amelyet szerinte nem kell "csak úgy, rögtön kidobni". Sőt úgy látja, hogy akár más mértékben, más műveletekre, de érdemes lenne megtartani a jegybanki tranzakciós illetéket. Ám lehet - folytatta -, hogy nem ez lesz a kormány végső döntése, mert "a tárgyalópartnereink a másik oldalon elég elszántak, kőkeményen ragaszkodnak ahhoz, hogy minél kevésbé adóztassuk a bankokat, és ha már a kereskedelmi bankok adóztatásának visszavonásáról nem is tudnak meggyőzni minket, de elszántak abban a tekintetben, hogy a jegybank megadóztatásának szándékát szüntessük meg". A kabinet egyelőre nem hozott döntést - jelezte, majd a helyzetet jellemezve úgy fogalmazott: "vannak közöttünk héják és vannak galambok, én inkább a héjákhoz tartozom".

A nemzetgazdasági tárca - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - egy viszonylag széleskörű listát készített a kormány megrendelésére arról, hogy milyen intézkedésekkel milyen mértékű egyenlegjavulást érhet el a jövő évi költségvetésben. Az étlapon információink szerint annak ellenére szerepelt a jegybank megadóztatása is, hogy azt az IMF és az EU tárgyalódelegációja ellenezte. A megközelítőleg 500-600 milliárdos költségvetési lyukból szakértői számítások szerint 100-110 milliárd forintot tenne ki a jegybankadó eltörlése, így ha az mégis a rendszerben marad, azzal "mindössze" 400-500 milliárdosra faragnák a kiigazítási igényt.

A Fidesz frakcióvezetője a Lánchíd rádiónak adott interjúban kitért arra is, hogy a kormánynak péntekig kell ismertetnie az Európai Bizottsággal, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására annak érdekében, hogy megszűnjön a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás.

Rogán Antal szavai szerint a kabinet ebben a kérdésben nagyjából ugyanazt a tárgyalási javaslatot teszi majd le az Európai Bizottság asztalára, mint amit az IMF-nek írt szándéklevélben is javasolt.

A kormány a döntéseivel arra is választ ad majd, hogyan valósítható meg a munkahelyvédelmi akcióterv, "akár a jegybanki tranzakciós illeték elengedése mellett is" - tette hozzá.

Nyomatékosította egyúttal, hogy a kormány jövőre el fogja törölni a félszuperbruttót, ami többletjövedelmet jelent majd a családok nagy részének.

Az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön azt mondta: továbbra sincs még meg az időpontja annak, hogy mikor folytatódnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között, illetve megerősítette a szervezet budapesti irpdavezetőjlének csütörtöki kijelentését is, miszerint a valutaalap nem kért további megszorító intézkedéseket a magyar kormánytól.