Vágólapra másolva!
A tegnapi záró árfolyamok környékén tanyáznak az európai indexek, miután mind az ECB mind a Bank of England változatlanul hagyta jegybanki alapkamatát. A BUX emelkedik, amiben nagy szerepe van a MOL kiváló teljesítményének.  
Vágólapra másolva!

Terv feletti eladás a magyar kötvényaukciókon

A magyar piacon a csendes délelőtti órákat délután erősödés váltotta fel, a BUX 0,6 százalékos pluszt mutat zárás előtt. A főbb papírok közül a MOL teljesít a legjobban 1,7 százalékos száguldásával, őt követi az OTP 0,6 százalékos emelkedéssel, míg eddig a Richter a nap vesztese, amely 1 százalékos mínuszt könyvelhet el. A forgalom 5 és fél milliárd forinton alakul.

Reggel óta folyamatosan erősödik a forint az euróval szemben, az EURHUF kurzusa a 286-os szintről egészen 285,2-ig csökkent.

Az Államadósság Kezelő Központ a délelőtti aukción összesen 47,5 milliárd forintnyi forrást vont be az aukciós átlaghozam 2-11 bázispontos emelkedése mellett. A 3 éves kötvényből 20 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el, amelynek átlaghozama 6,72 százalékon alakult, ami 3 bázisponttal magasabb a tegnapi 3 éves másodpiaci referenciahozamnál. Az 5 éves kötvényből 15 milliárdot adtak el 6,85 százalékos átlaghozam mellett. Ezen túl a 10 éves kötvény aukcióján 12,5 milliárd forinton alakult az eladott mennyiség 7,39 százalékos átlaghozam mellett. Emellett a délutáni nem-kompetitív tendereken további 8 milliárd forintnyi kötvényt sikerült értékesíteni.

OTP

Forrás: [origo]

Változatlan jegybanki alapkamatok

Nem mutatnak jelentős elmozdulást az európai parkettek egyedül a londoni FTSE mutat egy minimális, 0,2 százalékos erősödést. A német DAX és a francia CAC 0,03 százalékkal került feljebb, míg a spanyol IBEX 0,3 százalékot gyengült.

A FTSE komponensei közül a pénzügyi szektor teljesít eddig a legjobban 0,8 százalékos emelkedésével, amit a szolgáltató szektor követ 0,6 százalékkal.

A piaci várakozásokkal összhangban, egyaránt változatlanul hagyta irányadó kamatrátáját a Bank of England és az Európai Központi Bank. A brit jegybanki alapkamat továbbra is 0,5 százalékon, míg az európai 0,75 százalékon maradt az ülések után.

A bejelentések után az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, a délelőtti 1,2930-as szintekről 1,2990-ig kúszott fel késő délutánra.

Bejelentette leányának tőzsdére vitelét a Telefónica. A kibocsátással 1,5 milliárd eurónyi tőkét kívánnak bevonni.

Pluszban nyitott Amerika

Draghi szavaira emelkedéssel kezdték a kereskedést a tengerentúlon, a főbb indexek közül az összes a pozitív tartományban tartózkodik. Az S&P 0,5 százalékot, a Dow 0,4 százalékot, a Nasdaq pedig 0,1 százalékot erősödött nyitás után.

Az S&P szektorai közül szinte az összes pluszban tartózkodik, egyedül a technológiai szektor mutat 0,4 százalékos gyengülést. A legjobban a pénzügyi vállalatok papírjai teljesítenek 1 százalékos emelkedéssel, amit a fogyasztói szolgáltatók papírjai követnek A mai nap eddigi nyertese a Morgan Stanley, amely 3 százalékkal került feljebb.

Várt alatt alakult a friss munkanélküli segélykérelmek száma, amely 367 ezer lett az előzetesen jósolt 370 ezer helyett.

Továbbra is nagy a baj a Hewlett-Packard-nál, árfolyama további 3,5 százalékkal került lejjebb nyitás után a NYSE-en. A háttérben az elemzői várakozásoknál 14-18 százalékkal alacsonyabb profit kilátások állnak. Árfolyama 14,4 dollár körül mozog.

A Costco (Nasdaq) közzétette szeptemberi eladási számait, a legalább egy éve nyitva tartó üzleteiben 6 százalékkal tudta növelni árbevételét. A nap folyamán szintén ezeket az adatokat fogja közölni a Target (NYSE) és a GAP (NYSE). Ezekből a számokból az amerikai kiskereskedelmi forgalom alakulására lehet következtetni. A kereskedelmi vállalat papírjai 1,6 százalékkal kerültek feljebb eddig a mai kereskedés során.