További leépítések - de hol a határ?

Vágólapra másolva!
A javuló, de továbbra is magas amerikai munkanélküliségnek köszönhető elmaradó fogyasztás a társaságok bevétel csökkenésén is erősen meglátszik. A vállalatok költségcsökkentésekkel - leginkább leépítésekkel - védekeznek nyereségességük megőrzése érdekében. A kérdés azonban az, hogy meddig lehet karcsúsítani a foglalkoztatottsági állományt, illetve tehetnek-e valamit, hogy fellendítsék a keresletet termékeik iránt.
Vágólapra másolva!

Az Applied Materials Inc. (NASDAQ) a legnagyobb gépgyártó vállalat, azon cégek számára, akik elektromosságot vezető alkatrészeket, napelemeket és kijelzőket állítanak elő. Az utóbbi két szegmensben elmaradó értékesítések miatt költségcsökkentésre kényszerül a társaság.

Az amerikai cég világviszonylatban 6-9 százalékkal csökkentené munkavállalói számát a reorganizációs törekvéseknek megfelelően, melyek reményeik szerint növekvő pályára állítanák az eladásokat - jelentették be közleményükben.

Az elképzeléseknek megfelelően a következő fiskális év harmadik negyedévére 900-1300 pozícióval szűkítenék a foglalkoztatottak számát, ami 140-190 millió dolláros éves megtakarítást jelentene. Ezt az összeget fordítanák növekedést segítő projektekbe.

A vállalati eladások nagyon érzékenyek a gazdasági ciklus alakulására. Mind beszállítói, mind kereslet oldalról nagyon erős ingadozás észlelhető a gazdasági környezet változásával.

Elterjedt tünetek

A fenti eset koránt sem egyedi, a gyengülő gazdasági növekedés ilyen vagy olyan módon minden szektorra kihat. A nemrégiben bejelentett gazdaságélénkítő programok (QE3, ECB kötvényvásárlási programja, Japán monetáris lazítása) eddig nem teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket.

A társaságok költségcsökkentésekkel, a folyamatok racionalizálásával, optimalizálással próbálkoznak, viszont elmaradnak az igazi technológiai újítások, áttörést hozó megoldások. A stimulus csomagok átmenetileg ugyan fellendíthetik egyes szegmensek piacait, de hosszú távú, tartós fejlődést nem eredményeznek.

Az Applied Materials bejelentésére részvény árfolyama 1,4 százalékot esett a kereskedés utáni időszakban, ami 4,2 százalékos éves emelkedést jelent, jóval elmaradva az S&P 500 részvénycsomag ez évi 13,62 százalékos teljesítményétől.