Tőzsdére készül a magyar szexmulti

2012.10.04. 10:30

Nehéz megbecsülni, mennyit ér a magyar tulajdonú Docler cégcsoport, amely a világ leglátogatottabb pornós oldalát fejleszti. Könnyen választ kaphat erre a piac, ugyanis a Figyelő értesülése szerint a magyar multi tőzsdére lépne New Yorkban.

New Yorkban, a Nasdaq tőzsdére vezetné be vállalkozását Gattyán György, az élőkamerás szexoldalt fejlesztő Docler cégcsoport tulajdonosa és vezetője - írta a csütörtöki Figyelő Gattyán megerősítése után.

A lap szerint a "legendásan prűd" Egyesült Államokban aligha fogadnák jól a pornóból vagyont szerző cég tőzsdére menetelét, előny lenne viszont, hogy kiderülne, mennyit is ér valójában a Docler.

A legfrissebb becslések szerint 44,6 millió dollárt ér a Livejasmin.com weboldal (vagyis közel 10 milliárd forintot). Ez a becslés azonban igencsak óvatos lehet, mivel Gattyán egyik cége, a WebMindLicenses önmagában 13 milliárd forint nyereséget termelt tavaly, vélhetően főleg a pornós bevételekből. Volt becslő, aki 400-600 millió dollár értékűre becsülte (azaz 110 milliárd forint körüli értékűre) a céget, de volt aki még ennél is többet lát az üzletben.

Gattyán úgy lett Magyarország ötödik leggazdagabb embere (a Napi Gazdaság rangsora szerint), hogy nem végzett felsőfokú tanulmányokat, hanem már gyerekkorában sok ötlete volt, ezen az úton építette fel birodalmát. A Figyelőnek Gattyán azt mondta, volt kőműves-segédmunkás, árult életbiztosítást, volt hangmérnök-gyakornok, vezetett építőipari vállalkozást, de legsikeresebbnek azt az időszakot tartotta, amikor használtautó-kereskedőként egy hónap alatt 110 használt Skodát tudott eladni.

Az üzletember végül azzal futott be, hogy ismerőseivel elkezdtek fejleszteni egy olyan rendszert, amely webkamerákat köt össze, így a felhasználók élőben kommunikálhatnak egymással. Bár ezt a rendszert például az Oranum.com webkamerás jóslásközvetítő oldalra is felépítették, a sikert a felnőttipar hozta, ahol lányok, fiúk, párok mutatnak meg magukból annyit, amennyit vállalnak és amennyit az előfizető hajlandó kifizetni.

A Doclerről bővebben olvashat korábbi portrénkban.