Matolcsy arrébb lökte az országot a csődtől

Vágólapra másolva!
Londonban az idei mélypontra esett a magyar csődkockázati mutató, vagyis nem fenyegeti csőd Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázatbiztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon a kormány pénteken bejelentett kiigazító intézkedéseinek kedvező piaci fogadtatására.

Az S&P Capital globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői az MTI kérdésére elmondták: a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS) középárfolyama 358-359 bázispont környékén mozogtak a pénteki londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 374,8 bázispontos előző esti záró után.

A magyar szuverén kötvénykötelezettségek A CDS középárfolyama az idén most először süllyedt 360 bázispont alá Londonban. A péntekre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 360 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány a GDP 2,7 százalékára emeli a költségvetési hiánycélt, és ennek tartásához 397 milliárdos megszorítócsomagra van szükség, a kormány ezért hét intézkedéssorozatot, összesen tíz lépést tesz. Spórolnak a tanárokon, a közszolgákon, jön a segélyplafon, és minden pénztárgépet bekötnek a NAV-hoz.