Ezt teszi a háború: luxustermékké vált a zöldség

zöldség, Szíria
Vágólapra másolva!
Július végén arról számoltunk be, hogy Iránban hiánycikké vált a csirke, a nyugati országok szankciói és a mezőgazdasági termékárak megugrása miatt. Most a polgárháború sújtotta körülmények révén Szíriában zöldségből nincs elég.
Vágólapra másolva!

A márciusban kezdődött felkelés miatt néhány zöldség ára megötszöröződött - számolt be a Bloomberg a folyamatokról. A portásként havi 200 dollárt kereső Abdul-Razzak arról panaszkodott, hogy a nem tud a családi asztalra kellő mennyiségben uborkát, paradicsomot és salátát tenni, emiatt pedig az étkezési szokásaikon is változtatniuk kell.

A háború miatt megugró infláció megnehezíti szírek életvitelét, főleg azért, mert az olajat és a gázt nem tudják a szankciók miatt eladni (a MOL is force majeure-t, azaz a termelést akadályozó súlyos külső körülményt jelentett be február 27-én), így a bevételek is elmaradnak, ami miatt a különböző termékek importja is nehézkessé válik. Rendkívüli mértékben omlik össze az ország gazdasága, az Economist Intelligence Unit szerint idén a GDP 10,2 százalékot zuhant.

A mezőgazdasági miniszter sem tétlenkedik, próbálja menteni a menthetőt. Szeptember 24-én az állami Al-Thawra újságnak azt mondta, hogy mindent termeljenek meg a szírek, amit tudnak és neveljék az állatokat, amire lehetőségük van. Könnyű azt mondani - gondolhatják sokan.

A háború és a megugró árak miatt az emberek csak a szükséges dolgokra költenek, emiatt nem vásárolnak autókat egy helyi kereskedő szerint, aki arról panaszkodott, hogy az elmúlt négy hónapban egyetlen gépkocsit sem tudott eladni. A kormányellenes Al-Watan újság szerint a tavalyi 103 ezer eladott autóról 30 ezerre esett vissza az értékesítés az év első hat hónapjában.