Vágólapra másolva!
Növelni tudták reggel megszerzett előnyüket Európában a tőzsdék, és továbbra is erősödést mutatnak a főbb indexek. Itthon a BUX enyhe pluszban a 19000 forintos szint felett mozog.
Vágólapra másolva!

Kéthetes csúcson a forint

Óvatos emelkedést mutat délig a magyar börze, a BUX 0,1 százalékos erősödésével a tegnapi záró értéke körül tanyázik. A blue-chipek közül a legjobban az OTP teljesít eddig 1 százalékos drágulásával. Ezzel továbbra is 4000 forint felett mozog a papír. A bankpapírt követi a Richter és a Magyar Telekom 0,2 százalékos növekedéssel, míg a MOL és az Egis 0,1-0,2 százalékos mínuszt szedett össze.

Mint beszámoltunk róla, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délelőtt mutatta be költségvetési kiigazító programját. Ez után a forint erősödésnek indult, és továbbra is tartja a 282,9 körüli árfolyamot az euróval szemben, ami kéthetes csúcsnak számít. Egy dollárért 217,3 forintot, egy svájci frankért pedig 233 forintot kérnek, ami 0,6 százalékos forint erősödést jelent tegnaphoz képest.

Az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült az ipari termelés augusztusban, míg éves alapon 1,4 százalékos volt a növekedés.

OTP

Forrás: [origo]

Felülsúlyozáson a Burberry

Továbbra is kitart a remek hangulat a börzéken, a főbb indexek tartják a reggel megszerzett pluszokat. A Stoxx Europe 600 0,5 százalékos pluszban tartózkodik, amelynek az összes szektora jól teljesít. A nap nyertesei eddig a telekommunikációs, és a technológiai cégek, amelynek papírjai 0,9 százalékkal kerültek feljebb. A londoni FTSE 0,3 százalékot, a francia CAC 0,7 százalékot, a német DAX 0,4 százalékot, a spanyol IBEX pedig 0,6 százalékot tudott emelkedni nyitás óta.

Luis de Guindos, spanyol pénzügyminiszter szerint továbbra sincs szükségük külső segítségre, megerősítve kormánya álláspontját. Szerinte egyetlen megoldás létezik, mégpedig, hogy jelentős mértékben csökkenteni kell a költségvetési hiányt. Továbbá elmondta, hogy az euró zóna túl fog jutni a válságon, és Spanyolország fontos szerepet fog játszani benne.

Felülsúlyozásra ajánlja a Burberry kereskedelmi vállalat papírjait a Morgan Stanley, ami után 0,9 százalékot drágultak a részvényei, jelenleg 1010 fonton állnak.