Újra sztrájkolnak az Apple kínai partnerénél

Vágólapra másolva!
Két héten belül már másodszor sztrájkoltak a Foxconn munkavállalói. Több mint 200 munkás nem volt hajlandó dolgozni pénteken a cég csengcsoui üzeménél. A munkakörülményekre már hónapok óta neheztelnek a munkások, a hivatalos vállalati közlemény szerint ez válthatta ki az összetűzéseket.
Vágólapra másolva!

Árbevétel szerint a legnagyobb Apple-beszállítónak számító Foxconn csengcsoui gyáránál szüneteltették be a munkát pénteken a kedvezőtlen munkakörülményekre hivatkozva. A szeptemberi sztrájk után ezúttal a minőségellenőrzési osztály alkalmazottjai utasították vissza a munkát pénteken.

Az Apple megrendelései idén a vártnál jóval korábban érkeztek, így jelentős munkaerőhiánnyal küszködött már hetek óta a kínai cég. Ez a folyamat a munkaerő végletes kimerüléséhez vezetett, ami az elégedetlenkedésre okot adhatott a Foxconn-nál. A szeptember 24-i összetűzésekhez képest azonban enyhébbre sikerült a mostani, két hete ugyanis mintegy 2000 munkás borogatott autókat és törte be az üzletek ablakait.

A jelenség idővel nagy gondot okozhat a kínai munkaadóknak, mivel a fiatalabb, öntudatos munkások már egyre kevesebbet áldoznának magánéletükből a cégnek és jogaikat is jóval tisztábban látják mint elődjeik. Konkrétan az Apple-termékeket azonban nem érintik a sztrájkot, ezt már többször hangsúlyozták az amerikai technológiai cég vezetői is.