Bővül a kínai szolgáltatószektor

Vágólapra másolva!
Emelkedett a kínai szolgáltató szektorban az HSBC által mért beszerzési menedzser index (PMI) alapján kimutatható aktivitás, derült ki a legfrissebb statisztikákból. A hírt pozitívan értékelték az elemzők, hiszen ezáltal van remény arra, hogy a szolgáltató szektor ellensúlyozni tudja a termelő ágazatokban látható lassulást. 
Vágólapra másolva!

Az HSBC kínai szolgáltató szektorra vonatkozó PMI indexe 54,3 pontra emelkedett szeptemberben az augusztusi 52 pontról, ami a legnagyobb növekedés május óta. Az 50 feletti érték egyértelmű növekedésre utal a szektorban, ami jó jel, hiszen ellensúlyozhatja a termelő ágazatokban látott lassulást. A termelői PMI 47,9-en állt szeptemberben szemben az augusztusi 47,6-os értékkel, ami csökkenésre utal.

A szolgáltató szektorban látható növekedés alapján úgy tűnik tetten érhető a korábbi lazítások pozitív hatása és a fogyasztás erősödése az október első hetében tartott Arany Hetet megelőzően. Elemzők azonban további lazításokra számítanak a fogyasztás tartós beindításához. Az Arany Hetet 2000-ben vezette be a kínai kormány, melyet minden év május és október első hetében tartanak.

A Világbank eközben 8,2 százalékról 7,7 százalékra vágta vissza az idei évre vonatkozó GDP-növekedés előrejelzését pontosan a gyengülő fogyasztásra és lassuló beruházásokra hivítakozva, azonban elemzésében hozzátette, hogy a stimulusok jelentősen befolyásolhatják a növekedés ütemét.