Vágólapra másolva!
Több fontos kérdésben dönthetnek a ma kezdődő találkozón az eurózóna pénzügyminiszterei, emellett Angel Merkel kedden Görögországba, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pedig Franciaországba érkezik látogatásra. Itthon az IMF-válaszlevelére várhatunk.   
Vágólapra másolva!

Rosszul kezdett a BUX

Elillant ma reggelre a pénteki jókedv a magyar parketten, miután 0,7 százalék körüli mínuszban nyitott a tőzsde. A főbb papírok egyaránt a pénteki záróárfolyam alatt nyitottak, az OTP 1 százalékos, a MOL és a Magyar Telekom 0,7 százalékos, az Egis pedig 0,8 százalékos eséssel kezdték a hetet.

Az EURHUF kurzusa megközelítőleg ugyanott tartózkodik, ahol a pénteki tőzsdezáráskor kereskedni lehetett vele a 282,8-as szint közelében.

A nemzetközi Valutalap elemezni fogja a kormány által pénteken bejelentett intézkedéseket, és javaslatokat tesz vele kapcsolatban.

10 százalék alá csökkent a Cashline Befektetési Holding részesedése a Synergonban, miután utóbbi 425 forintos átlagáron 657 ezer darab (7,1%) részvényt értékesített a Synergon vezérigazgatója által irányított és tulajdonolt Navigator Investments Zrt.-nek.

Csúcstalálkozók a héten Európában

Eséssel kezdték a hetet a főbb európai indexek a Görögországgal és Spanyolországgal kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A német DAX 0,8 százalékos, a londoni FTSE 0,6 százalékos,a francia CAC pedig 1 százalékos mínuszban tartózkodik.

Luxemburgban üléseznek ma az euró zóna pénzügyminiszterei, ahol a spanyol gazdasági helyzetről és az adósságválságról fognak tanácskozni. A másik fontos téma a bankunió lehet, mellyel kapcsolatban némi megosztottságot lehet látni, mivel az olasz és a francia vezetők a németeket és a finneket próbálják meggyőzni arról, hogy január 1-jén induljon el a közös bankfelügyelet. Az október 18-19-i EU-csúcson mindenképpen előre szeretnének ebben a kérdésben lépni.

Ezen kívül fontos esemény lesz Angela Merkel keddi görögországi és Mariano Rajoy franciaországi látogatása is. Angela Merkel 2007 júliusa óta nem járt Görögországban. Egyes vélemények szerint a látogatás azt jelzi, hogy nem szeretnék kirakni a németek az eurózónából a görögöket.

A National Bank of Greece felvásárlási ajánlatot tett az Eurobank Ergasiasnak, aminek a keretében 58 új részvényt ajánlana minden 100 Eurobank részvény után.

Október 10-én jár le a határidő a BAE Systems (LSE) és az EADS (Euronext Paris) fúzióját illetően. Eddig kellene a németeket meggyőzni az ügyletről. Az angolok nem zárkóznak el attól, hogy a franciáknak és a németeknek 9 százalékos részesedésük legyen a létrejövő társaságban. Az is elképzelhető, hogy a határidőt meghosszabbítják. Az egyik legnagyobb részvényes, az Invesco Perpetual ma mutatja be véleményét a tranzakcióról.

Az energia szektor vezetésével esnek az ázsiai indexek

A monetáris lazítás körüli aggodalmak miatt, illetve az energia szektor rossz teljesítményének köszönhetően mínuszban tartózkodnak a főbb indexek Ázsiában. A hongkongi Hang Seng 0,6 százalékos mínuszban mozog zárás előtt, a Shanghai Composite 0,7 százalékos és az S&P/ASX 200 pedig 0,3 százalékos mínuszban zárt hétfőn.

A japán piac ma zárva volt és Amerikában is furcsa nap lesz, mivel csak a részvénypiacok lesznek nyitva, a bankok és a kötvénypiacok zárva tartanak a tengerentúlon.

Holnap kezdődik Amerikában a gyorsjelentési szezon az Alcoa (NYSE) gyorsjelentésével. Az elemzők ugyanakkor nem számítanak pozitív beszámolókra, éves szinten akár 2,7 százalékot eshet az S&P 500 vállalatainak EPS-e a Financial Times szerint.