Kizsákmányolják Belgiumban a kelet-európai munkavállalókat, különösen azokat, akiknek nincs munkavállalási engedélyük - írta hétfői számában a La Libre Belgique című napilap.

Az írás szerint könnyű prédát jelentenek a kevéssé gátlásos munkaadóknak azok, akik engedély nélkül dolgoznak. Legtöbbjük nem tanúskodik munkaadója ellen, mert attól tart, hogy elveszíti állását - idézi Luc De Valck szakszervezeti vezetőt az újság.

A belga társadalombiztosítási szövetség vizsgálati osztályának vezetője, Claude Heirman úgy látja, sok kelet-európait vonzanak a belgiumi szinthez mérten alacsony, de a hazaihoz viszonyítva magas fizetések.

A lap arra is kitér, hogy sok kelet-európai kényszervállalkozóként dolgozik Belgiumban. Az ő munkaadójukat így nem köti semmilyen előírás, amely például az alkalmazottainak adandó minimálbérre vagy a munkaidőre vonatkozik, és a járulékok fizetése sem a munkaadó felelőssége.

A lap kiemeli, hogy a Kelet-Európából érkező munkások közül sokan az építő- és a húsiparban dolgoznak, illetve takarítanak vagy fuvaroznak.