Vágólapra másolva!
Csökkentette tegnap a jövő évi világgazdasági növekedési kilátásait az IMF. A tegnapi mínuszokból faragni tudtak ma reggel a főbb indexek, és Európában enyhe emelkedéssel kezdték a keddi napot. Itthon a BUX enyhe mínuszban tartózkodik.  
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bajban az E-Star

Eséssel kezdte a keddet a magyar tőzsdeindex, amely 0,2 százalék körüli visszaesést mutat reggel. A Mol 0,1 százalék körüli, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos pluszban tartózkodik, míg az OTP 0,1 százalékos gyengüléssel nyitott.

Az E-Star szállítóinak jelentős része az október 24-i kötvénylejárat előtt szeretné követelését érvényesíteni, ennek során már felszámolási eljárás megindítását kezdeményező kérelmeket is kapott a cég. A vállalat 2,5 millió eurónyi készpénzzel rendelkezik, míg a kötvénytörlesztéshez 5 millió euróra lenne szüksége. Ezen kívül 193 ezer eurós EBITDA-val zárt szeptemberben az augusztusi 222 ezer eurót követően.A részvények 3,5 százalékos mínuszban tartózkodnak reggel.

Összeül egy rövid találkozó erejéig a magyar küldöttség és az IMF vezetősége a valutaalap és a Vliágbank közgyűlésén Tokióban. Ez nem tekinthető hivatalos tárgyalásnak, viszont fontos lépésnek számít, mivel egyeztetni tudnak a formális tárgyalások folytatása előtt.

75 243 darab Danubius részvényt vásárolt a vállalat elnöke, Sir Bernard Schreier a CP Holdingson keresztül 2620 forintos átlagárfolyam mellett. A tranzakciót követően 84,14 százalékra nőtt a vezető befolyása a Danubiusban.

Fókuszban az IMF

Enyhe pluszban kezdték a napot a főbb európai részvényindexek. A Stoxx Europe 600 és a FTSE 0,2 százalékos, a DAX és a CAC 0,1-0,4 százalékos erősödést mutat.

Visszaeshet az eurózóna gazdasága az IMF szerint, a júliusban kalkulált 0,3 százalékos csökkenés helyett most 0,4 százalékos zsugorodásra számítanak. Jövőre sem javul a helyzet, 0,7 százalék helyett csupán 0,2 százalék lehet az expanzió mértéke. A deflációs kockázatok miatt az ECB-nek további kamatcsökkentést kellene eszközölni az IMF szerint, és azt tartósan alacsonyan tartani. 2013-ban az infláció 1,6 százalék lehet az eurózónában.

Hivatalosan életbe lépett tegnap az ESM alap, aminek a besorolását a legjobbnak minősítette a Moody's, de negatív kilátásokat rendelt hozzá. Egy "Aaa" besorolású tagállam leminősítése hatással lehet az ESM alapra is. A Fitch is "Aaa" minősítést adott, de stabil kilátásokkal.

Leminősítette Ciprust a Moody's, amivel B3 kategóriába került az ország a hitelminősítőnél. Az indoklás szerint bankszektorának nehézségei miatt rontottak a kilátásokon.

Egyre több az aggodalom a BAE Systems és az EADS fúziója körül- számolt be a Financial Times. A BAE Systems nagyobb részvényesei egyelőre ellenzik az ügyletet, ezért a vállalatok ma reggel bejelentették, hogy extra időt kérnek a tárgyalások befejezéséhez.

Az előző évhez képest 10,6 százalékkal növelte meg eladott autóinak számát a Volkswagen az év első kilenc hónapjában. A Reuters szerint idén már 6,8 millió gépjárművet értékesített a vállalat.

Volkswagen (Xetra)

Forrás: [origo]